COLOSS: Monitoring úspěšnosti zimování včelstev 2023/2024

Jiří Danihlík

4/2024, strana 21

Již deset let v České republice soustavně monitorujeme ztráty včelstev pomocí dotazníku, který mohou vyplnit všichni chovatelé včel. Ptáme se jak na ztráty včelstev během podzimu a zimy, tak na metody jejich ošetřování během uplynulého roku. Dotazník každoročně vyplní přes tisíc včelařů, neváhejte a přidejte se k nim.

Dotazník jsme vytvořili spolu se včelaři a sjednocujeme ho s mezinárodním dotazníkem asociace COLOSS, jejíž pracovní skupina monitoruje ztráty včelstev v mnoha zemích Evropy a na dalších kontinentech. Získané anonymní odpovědi tvoří databázi, kterou využíváme pro sledování změn v českém včelařství, dále pro další výzkum a pro prezentaci úhynů včelstev státním orgánům či dalším organizacím a subjektům, které mohou mít vliv na vývoj včelařství v České republice.

Prosíme včelařky a včelaře, aby anonymně vyplnili elektronický dotazník na adrese www.uhynyvcelstev.cz v době od 19. března do 30. dubna 2024.

Veškeré výstupy jsou volně dostupné na adrese www.coloss.cz, kde si je může každý prohlédnout. Přednášky naleznete rovněž na YouTube kanálu pod názvem COLOSS Monitoring úspěšnosti zimování včelstev. Letos se k dotazníku a výsledkům projektu dostanete přes internetový Portál včelaře, který zprovoznil Český svaz včelařů, z. s., pro své členy.

Získat dotazník a výsledky projektu je tedy jednoduché. Důležité však je, aby se monitoringu zúčastnil dostatečný počet respondentů. Jen tak budou výsledky reprezentativní za co nejvíce regionů České republiky. Nespoléhejte se, že dotazník vyplní někdo jiný, vyplňte jej právě vy na www.uhynyvcelstev.cz.

Logo Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého Olomouc.

Ilustrační snímek pozůstatku po uhynulém včelstvu.