Příběh kuchařky Med v nápojích

Alena Krupauerová

4/2024, strana 34

V roce 2016 si manžel koupil včely, aby včelařil. Známý ho přesvědčil, že je to v pohodě a určitě to zvládne. A pak se to stalo...

Včely na mě šly chytře. Přes med. Jak píšu, původně si je pořídil muž, prý, aby měl v důchodu co dělat. Pak s kamarádem včelařem přivezli domů plástve na vytočení. A já si poprvé „ušpinila“ obě ruce celé od medu. Ten med se mi dostal až do duše. Celou ji zaplavil a už nepustil.

Později mě přirozeně začaly napadat myšlenky, že by se z medu dalo vyrábět něco dalšího. Spoustu let dělám chilli marmelády, mimochodem jsou úžasné, a také jsem ochutnala pár ochucených medů, nejčastěji s kakaem, nebo s ořechy. Jak jsem tak stáčela med, v hlavě mi to všechno vířilo a vířilo.

 

Starat se o včely není jen tak

Před sebou jsem měla hlavně starost o včely. Může to znít obyčejně, ale kouzlo je v tom, že při práci kolem včel musíte naprosto podřídit svůj život koloběhu přírody, což každý nedokáže. Nyní se učím přírodě důvěřovat a s pokorou přijímat její řád. To je pro mě, jako bývalého pojišťováka, naprosto jiný a tajemný svět. Ne obchodní plán, ne nadřízený, ne obchodní ředitel a zájmy trhu, ale počasí rozhoduje o tom, co budu dělat. 

Bohužel nemáme kolem sebe nikoho z předků, který by včelařil a předal nám nějaké zkušenosti a manželův kamarád na nás tolik času neměl. Rozhodla jsem se proto jako čerstvá padesátnice, že se půjdu do světa něco naučit. Přihlásila jsem se na dálkové studium do Nasavrk na obor Včelař a od září 2019 se tu stala studentkou.

 

Inspirace školou

Ve třetím ročníku musí každý student odevzdat Závěrečnou práci. Když si v naší třídě spolužáci rozebírali navrhovaná témata, zasáhla první náhoda – zrovna jsem chyběla kvůli operaci očí. Zbylo na mě téma Medová kuchařka. Musím říci, že jsem nejdřív byla šílená, co s tím budu dělat. V kuchyni med nepoužívám, maso na sladko mi nechutná, ani nikomu kolem mě, co já nešťastná si jen počnu?

Pak se mi to stalo. Nápad! Udělám kuchařku jen z nápojů s medem. Doma jsem pár receptů už měla a k závěrečné práci jich nebylo potřeba mnoho, prý postačí jen brožurka. A tak jsem začala sbírat a hromadit recepty s medem v nápojích a při tvorbě závěrečné práce mě napadlo, že bych si podobnou kuchařku mohla vydat sama pro své zákazníky. Bylo to však zatím jen snění. V červnu 2022 jsem studium úspěšně ukončila a s vedením školy se domluvila, že svou kuchařku mohu případně vydat. No kuchařku, to by bylo odvážné tvrdit, spíše brožurku s recepty.

 

Recepty se hromadí, ale pozdě

Recepty jsem získávala, když jsem oslovila ostatní včelaře, a začala procházet potřebnou literaturu. Jenže hodně receptů se ke mně dostalo pozdě, až po odevzdání Závěrečné práce. Uložila jsem si je, co kdyby… A pak jsem na to v životním shonu tak nějak zapomněla.

Vloni v září přišla druhá náhoda: úraz na noze a nechodicí sádra. Já, motorová myš, jsem najednou nemohla nic. S nechodicí sádrou si neuděláte ani kafe. Tedy uděláte, ale musíte si ho vypít u kávovaru. Přesně v této době mi letělo hlavou, že se buď zblázním, nebo... Nebo! Jo! Vždyť mám v počítači ty recepty! Že bych jako, no to jako, že fakt? Tak nějak mě to nakoplo a řekla jsem si proč ne? Výsledkem je kuchařka Med v nápojích, která nabízí 103 receptů od nejjednodušších po ty složitější a stala se součástí nabídky našeho rodinného včelařství Medový dvorek.

www.medovydvorek.cz

Titulní strana knihy Med v nápojích.