Včela jde k filmu a další sběratelské kousky

Milan Vojtěch

4/2024, strana 35

Inspirací k tomuto článku mi byla povídka Evy Jílkové Včela jde k filmu s obrázky Sylvie Vodákové. Jako další z edice ilustrovaných sešitů ji pod číslem 47 vydalo roku 1978 nakladatelství Panorama v Praze a v počtu 53 000 kusů vytiskla červenokostelecká Severografia. 

Inspirací k tomuto článku mi byla povídka Evy Jílkové Včela jde k filmu s obrázky Sylvie Vodákové. Jako další z edice ilustrovaných sešitů ji pod číslem 47 vydalo roku 1978 nakladatelství Panorama v Praze a v počtu 53 000 kusů vytiskla červenokostelecká Severografia (obr. 1).

Děj se odehrává na zahradě domu č. p. 14 v Mateřídouškových Jablůňkovicích, kde se nachází včelí úl, v němž žije včelka Vilma. Ta dostala domácí vězení za nedbalou snůšku. Jenže v úlu začne neblaze hučet poté, když místní pošťák doveze včelí královně telegram, kde stojí černé na bílém: „Ctena slecno Vilmo, mame pro vas jedinečnou ulohu. Nepromeskejte svou zivotni prilezitost. S uctou Film.“

Obyvatelé úlu a zahrady jsou překvapeni, že telegram je pro potrestanou Vilmu. Aby však včelí společenství neutrpělo újmu na pověsti, včelí královna prohlásí, že Vilma k půjde filmu a bude hrát princeznu. A tak si včelka za pomoci všech obyvatel zahrady sbalí do kufru nejlepší šaty, boty a mašle a vyletí do Prahy k filmařům.

U filmu už ji čekají, přátelsky vítají, jen se diví, co vleče v kufru. Vilma nezaváhá a hned se převlékne do princeznovských šatů. Jenže když ji filmaři uvidí v její garderóbě, oznámí jí, že potřebují, aby byla přirozenou včelou, protože budou točit film, v němž bude poletovat na louce plné květů a sbírat nektar.

Vilma se sice rozzlobí, ale aby neudělala ostatním včelám ostudu, film natočí a odletí domů. Tam ji včelí královna před celou zahradou za č. p. 14 pochválí, protože se Vilma vrátila s plným kufrem nektaru, který nechtěla doma sbírat.

 

Také Pan Včelka šel k filmu

Protože filmařů a včel jsou na světě spousty, vzniklo a vznikne mnoho filmů, v nichž se objevují včely, které jsou inspirací pro scénáristy, režiséry, choreografy a technickou výzvou pro kameramany, zvukaře a osvětlovače. Jako zdroj informací při svém filmovém bádání jsem využil Národní filmový archiv (www.nfa.cz), Česko-Slovenskou filmovou databázi (www.csfd.cz), Filmový přehled (www.filmovyprehled.cz) a různá zakoupená DVD a CD.

Pomineme-li odborné české a světové dokumentární filmy ze života včel, bude většina čtenářů více než Vilmu znát filmovou včelku Máju. Tu není třeba představovat, a proto si přibližme film od společnosti DreamWorks z přelomu let 2007/2008 (obr. 2, 3). V originále nese název Bee Movie, a do češtiny byl přeložen jako Pan Včelka a dabuje ho Petr Rychlý. V 87 minutách autor Jerry Seinfeld vtipně vystihuje trampoty Barryho – čerstvého absolventa včelí univerzity, který se nechce smířit s 27 miliony roků ověřeným životním stylem včelího společenství.

 

Údolí včel jako podobenství

V černo-bílém provedení se včely a úly objevily v historickém filmu Údolí včel režiséra Františka Vláčila a libretisty Vladimíra Körnera, který vznikl v roce 1967 v délce 96 minut (obr. 4, 5). Údolí včel je filozofujícím dílem, neromantickou vizí středověku, kde místo bitevních scén přicházejí ke slovu vnitřní konflikty postav. Protagonisty vyprávění jsou dva rytíři křižáckého řádu, Armin von Heide a jeho mladý český chráněnec Ondřej z Vlkova.

Včely jsou zde symbolem naděje, vzkříšení, čistoty, píle. Pro Ondřeje z Vlkova navíc symbolizují domov, kam se po svých cestách chce vrátit, přestože ho nakonec bude muset opět opustit.

 

Ještě něco navíc

Včelařská filmotéka je opravdu bohatá, i když nejsou včely, úly nebo med přímo v názvu filmu. Vzpomeňme na rok 1977 a československou filmovou pohádku Jak se budí princezny, kde Václav Postránecký musí převézt své úly k bratrovi za pomezní kámen království, aby jeho včely nemohly bodnout Růženku, která by pak na sto let usnula.

Košnice, včelař a kuřák jsou vidět také v hudební pohádce Tři bratři z roku 2014. Děje se tak ve scéně, kde si nejmladší z bratrů Matěj v podání Zdeňka Piškuly domlouvá s rodiči Červené Karkulky budoucí svatbu.

Na závěr připomeňme jako jednoho z dalších protagonistů spojených se včelami, medvídka Pú, který rád mlsá med. Dodejme, že všechna jmenovaná díla nemusí být jen součástí sbírek včelích motivů, jako je tomu v mém případě, ale třeba podnětem, abyste si je vypůjčili ve veřejné knihovně nebo rovnou v případě DVD si filmy zakoupili a udělali si společně se svými přáteli, dětmi, známými Včelí odpoledne. Ať se vám líbí!

Obr. 1: Sešit ze sešitové edice pražského nakladatelství Panorama č. 47 s povídkou Včela jde k filmu.

Obr. 2: DVD s filmem Bee Movie (Pan Včelka) v anglickém originále.

Obr. 3: DVD s filmem Pan Včelka (Bee Movie) v českém překladu.

Obr. 4: DVD s filmem Údolí včel.

Obr. 5: Úvodní filmové titulky Údolí včel s hereckým obsazením a včelami.