Ve Středočeském kraji běží preventivní kampaň Hrr na mor 2020

Rostislav Ovčarik

2/2020, strana 4

Rada Středočeského kraje podpořila dotaci pro III. ročník preventivní akce proti moru včelího plodu. 

Kampaň pod názvem Hrr na mor 2020 odstartovala na konci ledna. Středočeští včelaři si v jejím rámci mohou nechat dobrovolně a zdarma vyšetřit svá včelstva na přítomnost spor Paenibacillus larvae v měli.

Organizace vychází z osvědčeného konceptu dvou předcházejících ročníků, letos se dále rozšiřuje role sběrných míst. Ta opět zabezpečují sběr a zpracování vzorků až po jejich odeslání k vyšetření v akreditované laboratoři. Nově pak aktivně oslovují včelaře, které nezasahuje centrální komunikační kampaň. Veškeré informace k organizaci kampaně, od přípravy vzorků přes jejich zpracování až po seznam sběrných míst a jejich registraci, jsou na stránkách www.hrrnamor.cz.

Vzhledem k situaci, kdy jsou hlášeny vysoké úhyny včelstev, nabízí pořadatelé akce na www.hrrnamor.cz metodiku pro přípravu vzorků z uhynulých včelstev. Včelaři, kteří přišli o celé své stanoviště, tak mohou vyloučit mor včelího plodu (MVP) jako příčinu úhynu, nebo, v horším případě, získají doklad pro případnou žádost o náhradu škody za likvidaci morového ohniska.

Organizační výbor kampaně Hrr na mor vyzývá včelaře, kteří chápou význam systematické prevence moru včelího plodu, aby se stali ambasadory kampaně a přihlásili vlastní sběrné místo, pokud ho nezřizuje místní včelařský spolek. Stačí jim k tomu trochu dobré vůle pomoci sobě a včelařům ve svém nejbližším okolí a navíc špetka elementární počítačové gramotnosti.

Na stránkách www.hrrnamor.cz funguje i osvědčená Poradna MVP, která poskytuje komplexní pomoc sběrným místům i jednotlivým včelařům při všech problémech, jež se mohou v souvislosti s realizací kampaně vyskytnout.

Středočeši neváhejte a zapojte se do společného boje proti nebezpečné nákaze!

Hrr na mor 2020