Den otevřených dveří ve Včelím světě

Annemarie Volinová

8/2020, strana 43

V sobotu 19. 9. 2020 bude od 10.00 do 17.00 hodin v Hulicích 55 (okr. Benešov u Prahy) ve Včelím světě Den otevřených dveří. Na akci se podílejí kromě Včelího světa oddělení Eurocenter a Eurofonu Ministerstva pro místní rozvoj ČR i Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ.

Včelí svět tvoří unikátní expozice, která představuje hravým způsobem život včelstva. Na účastníky akce čekají speciální komentované prohlídky expozice a úlů. Pro milovníky architektury je připravena prohlídka objektu vedená architektem Jiřím Poláčkem. Návštěvníci si vyzkouší výrobu svíček, celý den bude otevřený vědecký včelařský koutek s různými aktivitami, které všem návštěvníkům přiblíží život včel. Pro milovníky sladkého budou připraveny ochutnávky medu. Nejen začínající včelaři budou moci využít včelařskou poradnu.

Kromě Včelího světu bude otevřený také Vodní dům (čp. 118), kde je návštěvnické středisko evropsky významné lokality Želivka s expozicí, která seznámí dospělé i děti se dvěma tvářemi vody. U Vodního domu budete moci dokonce rýžovat zlato, anebo si vyzkoušet broušení hadců. Zástupci Povodí Vltavy s. p. vám přiblíží přehradu Švihov. Záchranná stanice pro živočichy ukáže, jak se vypouští uzdravené zvíře zpět do volné přírody. Podblanické ekocentrum si připravilo řadu pokusů a aktivit. A o Domu přírody a národním geoparku ledacos zajímavého prozradí Blanický rytíř. Děti se navíc mohou těšit na Divadlo Pampelišku nebo tanečníka Patrika Ulmana. Odpoledne všem zpestří kapela Re-flex group.

https://dotaceeu.cz/cs/jak-ziskat-dotaci/akce/dod/dod-2020/den-otevrenych-dveri-ve-vodnim-dome-a-vcelim-svete