Brtníkův rok

- redakce

11/2022, strana 34

Pod názvem Brtníkův rok uvedla 24. 9. 2022 Česká televize v cyklu Náš venkov půlhodinovou reportáž z včelnic Milana Motyky z Mostů u Jablunkova. 

Lesník, včelař, fotograf a také člen redakční rady Moderního včelaře zasvěcoval v doprovodu svého syna Tomáše diváky do chovu včel v tradičních brtích, v úlech s kulatými rámky, tzv. včelí kouli, a došlo i na zážitky z konvenčního vedení včelstev. Vždyť Milan Motyka včelaří od svých chlapeckých let a díky svému smyslu pro humor a poezii včelaření má co vyprávět.

Scénárista a režisér Pavel Jurda dokument nekoncipoval jako naučný film postihující technologii včelařství měsíc po měsíci. Šlo mu spíš o atmosféru práce se včelami s pozadím beskydských hor. K tomuto pojetí významně přispěla kamera Jiřího Strnada. V kombinaci se vzpomínkami Milana Motyky na jeho cestu ke včelám a na zákulisí jím vytvořených fotografií včel ověnčených mnoha cenami, se tvůrcům Brtníkova roku podařilo radost a klid provázející včelaření uprostřed Beskyd přenést do filmu měrou vrchovatou.

Film je k dispozici v archivu České televize na adrese https:/www.ceskatelevize.cz/porady/1097944695-nas-venkov/422235100041007/

PrintScreen z filmu České televize Brtníkův rok s hlavním protagonistou Milanem Motykou.