65 140 a 71

Josef Lojda

3/2023, strana 10

Co mají čísla z názvu společného? První je počtem registrovaných včelařů v České republice v prosinci 2022. Ale co ta 71? Tolik let uplynulo od doby, kdy byla v Nasavrkách na Chrudimsku založena včelařská škola.

Je 71 let hodně nebo málo? V dějinách lidstva nepatrný úsek. Může to však být jeden celý lidský život. A co znamená v „životě“ jedné školy (obr. 1)? Po celou tuto dobu docházelo ke změnám v názvech vyučovaných oborů i celého zařízení, ale základním oborem bylo vždy včelařství.

 

Řeč dalších čísel

Včelařství jako jediný obor se vyučuje dálkovou formou od roku 2001. Škola se nyní jmenuje Střední odborné učiliště včelařské – Včelařské vzdělávací centrum, o. p. s. Přidejme ještě další čísla: 3 049, to je počet včelařů, kteří se zde za celou dobu existence školy vyučili oboru včelařství. Z nich bylo 890 „dálkařů“. Zájem o studium již několik let převyšuje kapacitu školy, přestože v letošním školním roce v Nasavrkách studuje 218 žáků v osmi třídách ve třech ročnících. 

 

Vybavení školy

Co ke studiu láká mimo dlouholetou tradici? Určitě vybavení školy: učebny pro teoretickou výuku a odborný výcvik, počítačové učebny, nebo možnost vyzkoušet si nabyté zkušenosti v moderně vybavené laboratoři. Během posledních let jsme vybudovali 11 včelnic, na nichž chováme cca 450 včelstev (obr. 2). Některé včelnice mají i včelíny, aby bylo možno zajistit odborný výcvik za jakéhokoliv počasí.

Praxe probíhá také ve Výcvikové budově pro získávání včelích produktů, ve voskárně, medárně (obr. 3), truhlářských dílnách, učebnách pro využití včelích produktů a na dalších provozech. Naší pýchou je Včelařské arboretum, kde pěstujeme rostliny důležité jako zdroje včelí pastvy (obr. 4).

V neposlední řadě žáci oceňují kompletní doplňkový servis. Mohou se u nás ubytovat, využít celodenní stravování, a to vše přímo v areálu školy, kde je i prodejna včelařských potřeb (obr. 5).

 

Kantoři a žáci

Plusem jsou odborní učitelé, kteří zastřešují všechny oblasti včelařství, a zkušení mistři odborného výcviku. Vyučujeme odborné předměty, zatímco ty všeobecně vzdělávací lze žákům uznat na základě předchozího dosaženého vzdělávání. Po třech letech a úspěšném složení závěrečných zkoušek obdrží absolventi výuční listy.

Pro nový školní rok přijímáme přihlášky ke studiu do 1. 3. 2023. Kdo může u nás studovat? Jednoduše každý. Nerozhoduje ani věk ani dosažené vzdělání, ale pouze odpovídající zdravotní stav, zájem o obor a snaha se vzdělávat. Výuka je určena jak pro úplné začátečníky, tak pro pokročilé, přivítáme jak muže, tak ženy, kterých v posledních letech výrazně přibývá.

 

Nadstavbové vzdělávání

Kromě výše uvedené formy nabízíme v nasavrcké škole také formálně zaštítěné rekvalifikační kurzy a možnost složit zkoušky profesní kvalifikace oborů Chovatel včel nebo Zpracovatel včelích produktů. Každoročně náš pracovní kalendář zaplňuje řada kurzů, seminářů a přednášek v rámci neformálního vzdělávání, určených pro včelaře i pro širokou laickou veřejnost nebo pro ty, kteří se teprve rozhodují, zda začít včelařit. Základním organizacím Českého svazu včelařů, z. s., a dalším zájemcům nabízíme mimo jiné exkurze doplněné přednáškami na vybrané téma.

www.souvnasavrky.cz

 

Obr. 1: Budova Středního odborného učiliště včelařského – Včelařského vzdělávacího centra, o. p. s., Slatiňanská ul. 135, Nasavrky.

Obr. 2: Jedna z 11 školních včelnic.

Obr. 3: Práce v medárně na profesionální odvíčkovací lince.

Obr. 4: Vstup do arboreta zaměřeného na včelí pastvu v hlavním areálu školy.

Obr. 5: V objektu školy je nově vybavená prodejna jak včelích produktů, tak včelařských potřeb.