Moravská včelařská škola v Hranicích

Radek Hykl

3/2023, strana 9

Škola má sice v názvu moravská, avšak jejími absolventy nejsou jen ti z Moravy, ale z celé České republiky a ze Slovenska. 

Mezi studenty jsou zhruba ze čtvrtiny zastoupeny ženy.

V současné době končí XI. ročník a připravuje se již ten další. V každém ročníku studuje maximálně 31 osob. Právě tomuto počtu se ještě lektoři mohou individuálně věnovat jak při teoretické, tak hlavně při praktické výuce. Vyšší počet studentů by již byl na úkor kvality.

Moravskou školu organizuje Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, z. s. Odborným garantem je včelařské oddělení Mendelovy univerzity v Brně. Teoretická i praktická výuka probíhá v prostorách Střední lesnické školy v Hranicích.

Novinkou následujícího XII. ročníku bude možnost, aby se studenti současně s navštěvováním Moravské včelařské školy mohli připravovat na zkoušku z profesní kvalifikace oborů Chovatel/Chovatelka včel a Zpracovatel/Zpracovatelka včelích produktů.

Výuka probíhá během devíti víkendů od října do května, přičemž v dubnu a květnu se s ohledem na zootechnické výstupy koná třikrát. Zájemci mohou využít ubytování na internátu Střední lesnické školy.

www.psnv.cz/stranka/mvs-hranice/

Teoretická výuka Moravské včelařské školy probíhá v učebnách Střední lesnické školy v Hranicích.