Praha opět vyšetřuje včely na mor včelího plodu

Richard Těhník, Vendula Audolenská

3/2023, strana 35

V roce 2022 se Praha poprvé připojila k preventivní kampani Středočeského kraje Hrr na mor a vyšetřila v jejím rámci 241 stanovišť včelstev. Na základě této dobré zkušenosti se Magistrát hl. m. Prahy rozhodl akci zopakovat i letos pod odbornou záštitou městské organizace Českého svazu včelařů v Praze.

Tato preventivně osvětová akce zaměřená na mor včelího plodu směřuje ke všem včelařům, kteří mají stanoviště registrována na některém z pražských katastrů. Přihlásit se do ní tak mohou jak včelaři s pražskou adresou registrovanou v LPISu, tak včelaři s bydlištěm za hranicemi Prahy, mají-li na území hl. m. Prahy zaregistrováno stanoviště včelstev. Každé takové stanoviště si mohou nechat zcela bezplatně vyšetřit na přítomnost spor Paenibacillus larvae. Na stanoviště těchto včelařů umístěná za hranicemi Prahy se však toto bezplatné vyšetření nevztahuje.

 

Tři dobré důvody pro plošné vyšetření

      I.         Je-li včelstvo akutně nakaženo morem včelího plodu, svému osudu neunikne a nemá smysl, aby chovatel strkal před krutou pravdu hlavu do písku. Na jeho problém se dříve či později stejně přijde, až se nákaza rozšíří do širšího okolí. Brzké odhalení nákazy však může předejít zbytečným větším škodám.

 

    II.         Včelstvo zatím nemusí mít žádné klinické příznaky, ačkoliv v něm již jsou spory původce nemoci. Mor včelího plodu je bakteriální nákaza, která se rozvíjí po řadu měsíců a někdy po dobu více než jednoho roku. Tím se liší od virových nákaz, jež dokážou zlikvidovat včelstvo zvláště v podzimních měsících během několika týdnů. Preklinickou fázi nákazy lze odhalit pouze laboratorním vyšetřením. Pokud včelař odhalí přítomnost morových spor včas, tzn. na začátku preklinické fáze, má ještě šanci zachránit nejenom celý svůj chov, ale i postižené včelstvo či včelstva. Musí ovšem o hrozícím nebezpečí vědět, což zaručí pouze odevzdání vzorku na vyšetření. V případě odhalení pozitivního vzorku pak musí okamžitě jednat. Tím se nemyslí jen plnit opatření, která nařídí Státní veterinární správa, ale i další kroky, které by měl včelař podniknout, pokud se nákaza klinicky nepotvrdí.

 

  III.         Pouze plošné vyšetření může dát včelaři skutečnou jistotu, že jeho včelstvům nic nehrozí. Čím více stanovišť v jeho okolí se vyšetří, tím nižší bude pravděpodobnost, že se jeho včelstva nakazí. Současně on sám dává vyšetřením svých včelstev pozitivní signál sousedům. Praha je specifická tím, že každoročně v ní začínají i končí se včelařením vysoké desítky včelařů. Na jedné straně se tak na území hlavního města objeví mnoho nových včelstev, často nejasného původu, na druhé straně řada včelstev zmizí, aniž by se pátralo po příčinách úhynu. Ne každé místo v Praze je pro včelaření vhodné, takže většina stanovišť se koncentruje v několika nahuštěných lokalitách. Právě v nich je riziko přenosu zavlečené nákazy extrémně vysoké. Týká se to především okrajových částí města a obou břehů Vltavy v intravilánu Prahy. Zvláště pozorní by měli být včelaři ve vltavském údolí na severu města, ve čtvrtích Troja, Podbaba, Bohnice. Právě zde je největší koncentrace včelích stanovišť, a ta jsou nedaleko vloni odhaleného ohniska moru včelího plodu v Roztokách u Prahy.

 

Vyšetření je snadné a bezplatné

Všichni včelaři, kteří měli na začátku letošního roku zaregistrované stanoviště včelstev na území hlavního města, dostali v první polovině února na svou adresu obálky s krabičkami a štítky spolu s instrukcemi pro odevzdání vzorků. V období od 15. 2. do 31. 3. 2023 budou pražské základní organizace Českého svazu včelařů organizovat sběr vzorků od včelařů a následně je hromadně odesílat do akreditované laboratoře na vyšetření. Na místní organizace Českého svazu včelařů se mohou obracet i včelaři, kteří nejsou členy svazu, anebo ti, kteří nedostali obálky s krabičkami a instrukcemi. Případně se mohou obrátit na centrální sběrné místo, jehož adresu najdou na www.hrrnamor.cz.

 

Výzva všem pražským včelařům

Máte-li stanoviště včel na území hl. m. Prahy, zapojte se do naší preventivní a osvětové akce. Těšíme se na spolupráci s vámi.

Logo Ekologická výchova v Praze

Včelstvo na střeše budovy City Tower v Praze na Pankráci. Foto Pavel Mach