Všechno dobře dopadne

Marie Šotolová

4/2023, strana 20

Esej o včelách a lidech, tak by se dal nazvat autorský dokument Miroslava Janka, který od února běží v českých kinech. Oč jde…

Rozhodně nečekejte naučný včelařský film, ale spíš zamyšlení nad stavem civilizace s její nezřízenou chamtivostí v souběhu se včelstvem, kde není místo na egoismus. Autor nechtěl vytvořit prvoplánový snímek, kde by se vztyčeným prstem ukazovalo na člověka, jak se neblaze podepisuje na přírodě. Jde na to jinak. Ukazuje v doprovodu šestice alternativních a konvenčních včelařů krásu včelího společenství tak, aby lidé dospěli k přesvědčení, že něco tak úžasného nesmí zničit. Třetím zásadním prvkem je ve filmu hudba, od madrigalu ze 17. století vycházejícího z „hlasu“ včelí matky před rojením po současnou skladbu, a mezitím zní Händelova interpretace zápasu dobra se zlem.

            Po většinu času se před divákem objevují střípky z včelího žití. Naopak poslední vteřiny jsou tristním leteckým záběrem předměstských průmyslových hal současného města, obklopených zelenou pouští lánů. Přesto se film jmenuje Všechno dobře dopadne. Skutečně? Odpověď si musí najít v sobě každý sám. Ostatně vždycky všechno dobře dopadne, je jen otázka, pro koho.

            Na samotný závěr si neodpustím osobní postřeh. V kině v centru Českých Budějovic, kde se každý zná s každým, byli v hledišti hlavně místní včelaři, přírodovědci, ochránci přírody. To by bylo prima, kdyby to neznamenalo jediné: film oslovil oslovené. Nešlo by takové filmy promítat jako součást vzdělání budoucím manažerům – technokratům a ekonomům? V souladu s řečeným však tato glosa patří spíš do nějakého business časopisu než do toho našeho.

 

Poznámky:

1) Madrigal Charlese Butlera History of the Bees si můžete poslechnout na https://www.youtube.com/watch?v=p2eonteQEps

2) Podcast s rozhovorem Ondřeje Šebestíka s Miroslavem Jankem je k dispozici na www.mujRozhlas.cz, stanice Wave, pořad Podhoubí z 14. 2. 2023.

Plakát k filmu Všechno dobře dopadne.