Přípravek na bázi thymolu – přirozenou cestou ke zdravým včelám

Jan Löffelmann

1/2012, strana 33

Včely často trpí četnými chorobami, různými parazity a nemocemi způsobenými vlivy prostředí. Navzdory pravidelné léčbě zůstává roztoč Varroa destructor jejich hlavním nepřítelem. Nedávno se objevily nové kmeny tohoto roztoče, jež jsou odolné vůči určitým chemickým složkám, které byly doposud účinné. Řešením této znepokojivé situace může být použití léčiv na přírodní bázi.

Apiguard je nový přípravek obsahující přírodní složky, jež jsou účinné, bezpečné a prospěšné v boji proti roztoči Varroa destructor. Je to léčivý přípravek (ve formě gelu) na bázi thymolu. Thymol je přírodní složka, která se vyskytuje v tymiánu a v některých medech, např. lipovém. Účinnost thymolu proti roztoči Varroa destructor je již známa, jakožto i jeho pozitivní vliv na zdraví a hygienu včelstva.

Apiguard je speciálně vyvinutý a patentovaný gel s pozvolným uvolňováním obsahující thymol. Gel funguje na stejném principu jako houba. Jeho síťovitá struktura se při změně teploty buď zvětšuje, nebo smršťuje. Když teplota stoupne, těkavost thymolu se zvýší, ale síťová struktura gelu se smrští, a tím se uvolňování thymolu reguluje.

Výpary z thymolu se nejprve rozšiřují ve včelstvu máváním včelích křídel a napadají dýchací soustavu roztočů. Včely dělnice poté zanesou a rozšíří gel do včelstva při vzájemné komunikaci. Thymol pak zabíjí roztoče při kontaktu. Výsledky testů prováděných po celém světě prokazují typickou účinnost mezi 90 % až 93 %. Rozšíření kmenů roztoče Varroa destructor odolných vůči syntetickým akaricidům se pro včelaře stává vážným problémem. Rezistence roztoče na thymol je nepravděpodobná. Thymol narušuje biologické procesy roztoče působením na více místech buněčných membrán a nervového systému na rozdíl od tradičních syntetických akaricidů, které napadají pouze jedno konkrétní místo nervového systému roztoče.

Thymol je obsažený v mnoha potravinových výrobcích. Ke změně chuti medu získaného ze včelstvech ošetřených thymolem nedochází, není-li přípravek použit během snůšky.

Thymol také zvyšuje hygienu v úlu. Působí jako akaricid, baktericid a fungicid a podporuje čistotu v úlu. Gel na bázi thymolu – Apiguard – byl v loňském roce zaregistrován a schválen Ústavem pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv. Spolu s Formidolem (odparné desky napuštěné kyselinou mravenčí) byl schválen i jako léčivo pro ekologický (BIO) chov včel. Pochopitelně i thymol má svá rizika pro včelstva. Důležité je však použít přípravek podle návodu, ale to platí o všech používaných léčivech. Doporučuji vyžádat si od prodejce podrobný návod a popis výrobku.

Jan Löffelmann,

učitel včelařství Praha