Klinická studie – možnosti chovu včelstev bez použití syntetických akaricidů na území ČR

Antonín Přidal, Zdeněk Klíma

5/2012, strana 169

Státní veterinární správa České republiky (SVS) v červenci letošního roku akceptovala návrh Mendelovy společnosti pro včelařský výzkum, o.s., (MSVV) na provedení klinické studie, která má během čtyř let ověřit možnosti chovu včel bez používání syntetických akaricidů s kumulativním účinkem jejich účinných látek či rozkladných produktů.


V současné době se na klinické studii podílí přes 30 včelařů s téměř 900 včelstvy. Klíčové je získat výsledky za přesně popsaných okolností, což klade nemalé nároky na přesnost sledování spolupracujících chovatelů. Nejde jen o pravidelné sledování přirozených a léčebných spadů, ale také evidenci historie vývoje včelstev a faktorů, které ve výsledku nákazovou situaci mohou ovlivňovat. Pravidelné zasílání výsledků garantovi, který zajišťuje zpracování do průběžných zpráv, a prezentace spadu samotnými chovateli na www.varroamonitoring.cz pro účely kontroly orgány SVS je pouze základní úkol. Získané výsledky je třeba jak v průběhu, tak po skončení klinické studie náležitě interpretovat a vyvodit z nich závěry pro praxi. Jsme tedy na začátku.

Účastníci klinické studie jsou metodicky řízeni dozorovým orgánem, poskytují měsíční hlášení o stavu varroózy ve sledovaných včelstvech a zúčastňují se workshopů se zaměřením na problematiku varroózy. Jedno takové setkání proběhlo 21. 10. 2012 v Olomouci.

Hlavní motivací pro realizaci klinické studie je především trvale neudržitelný stav odolnosti populace v ČR chovaných včelstev vůči varroóze a s ní spojených onemocnění. Taktéž oficiální metodika tlumení varroózy v ČR nijak nepřispívá ke zvýšení přirozené odolnosti a spoléhá se především na účinnost syntetických přípravků na bázi syntetických pyretroidů a amitrazu, což již bylo v mnoha zemích odmítnuto jako nesystémové opatření stupňující míru rezistence kleštíka včelího (Varroa destructor).

Při neexistenci dalších postupů tlumení varroózy se naše včelařství vystavuje velkým problémům do budoucna. Současně s tím ignorování existence přirozených mechanismů odolnosti včelstev kvůli masivní chemoterapii, bez oficiální přítomnosti další chovatelské práce s cílem zvyšování přirozené odolnosti, je stav dlouhodobě neudržitelný. Mnozí včelaři si to u nás již léta uvědomují a snaží se svým přístupem s tímto stavem něco dělat. Oficiální podpora a systém, který by pomohl tyto včelaře spojit v jeden spolupracující celek, tu dosud chyběl. Kromě samotného dopracování metodik ošetřování včelstev v rámci výše uvedených principů i tento aspekt spolupráce včelařů je jedním z cílů klinické studie.

Základní činnosti spojené s provedením klinické studie zajišťuje MSVV (odborný garant MVDr. Klíma). Spolupracující včelařskou organizací v rámci klinické studie je Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, o. s. Dozorovým orgánem v průběhu klinické studie je oddělení Nemocí ryb a včel, Ústavu veterinární ekologie a ochrany životního prostředí, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno.

MSVV prostřednictvím člena její výkonné rady MVDr. Zdeňka Klímy se u SVS zasazovala o registraci návrhu klinické studie od roku 2011. I přes převládající nedůvěru se nakonec podařilo registraci této studie prosadit. Záměrem je, aby se postupně k tomu přidávali také včelaři z různých regionů a třeba i mimo tuto hlavní klinickou studii, protože členitost přírodních podmínek v ČR je poměrně značná a má zásadní vliv na reprodukční potenciál kleštíka včelího. Přístupy je tedy nezbytné testovat v co nejvíce regionech.

MVDr. Zdeněk Klíma

Veterinární a farmaceutická univerzita Brno,

Ing. Antonín Přidal, Ph.D.

Mendelova univerzita v Brně, oddělení včelařství