Editorial 1/2011

Karel Jiruš

1/2011, strana 4

Vážené čtenářky a čtenáři,

 

hlavně však čtenářky, především vy z titulních stran minulého ročníku. Vás nám závidí skoro celý svět. To se nechci podbízet redakci chválou pěkných titulních stránek Moderního včelaře, ale podělit se o svoji zkušenost ze svých zřídkavých výletů za hranice vlasti.

Můj chlebodárce mi v loňském roce dopřál několik krátkých výletů do Německa a tam jsem narazil na spřízněné včelařské duše. Abych se odvděčil za pohostinnost, rozdával jsem výtisky Moderního včelaře, které jsem měl s sebou. Německé kolegy zaujaly nejen titulní stránky se včelařkami, ale se zájmem prolistovali celá čísla. Zatímco já se snažil vysvětlovat technické detaily, letní školy, konferenci k deseti letům PSNV-CZ atd., oni si všimli daleko podstatnějšího. „Wunderschön, nur junge Leute“ – „Nádherné, samí mladí lidé,“ tak zněl jejich komentář.

Potřeboval jsem pársetkilometrový odstup od vlasti, abych byl upozorněn na podstatnou věc, která mi unikala. Protože se stále cítím duševně mlád a vnitřně krásný, tak jsem si nějak nestihl povšimnout, že jsem ve společenství mladých lidí. Fyzicky i duševně. A to je myslím něco, čím se málokterý včelařský svaz ve světě může pochlubit.

Ano, je nám deset let, dospěli jsme, ale cítíme se mladí, ale již sebejistí. Vykročili jsme už i do světa.

Naši kolegové se vrátili z Worcesteru, kde proběhla konference mezinárodní včelařské organizace IBRA. Mezinárodní kontakty, které jsme začali navazovat při naší první expozici na Apimondii ve Francii, se nám daří rozšiřovat. Věříme, že informace a poznatky budeme dál předávat včelařům. V této souvislosti je radostné, že se podařilo získat akreditaci pro obor včelař na SOU Blatná. Od září 2011 bude otevřeno zatím dálkové studium, ale kdo by toto čekal před půl rokem, kdy se zahajoval nultý ročník na této Jiho­české včelařské škole. V plném běhu je příprava letních škol nástavkového včelaření pro začínající včelaře. Některé školy jsou již z půlky obsazené. V loňském roce proběhly první kurzy varroamonitoringu a letos se také připravují. Na začátek března je plá­nován víkendový zájezd do Itálie na včelařskou výstavu. Kde máme stále dluh, je program pro běžné včelaře. V sezoně je nouze

o čas, zvláště u větších včelařů. To ale není většina našich členů a tam je třeba se nyní zaměřit.

Trochu jsem si oddechl, když jsem zjistil, že mám polovinu volebního období jako člen rady PSNV-CZ za sebou. Před námi je sněm, kde bych chtěl složit účty i funkci a předat místo nástupci. Minulý sněm byl první, kterého jsem se zúčastnil, a hned jsem byl po zásluze odměněn funkcí. Samozřejmě se domnívám, že současné vedení odvedlo dobrou práci, ale to musí posoudit čle­nové. A členové by měli především rozhodnout o dalším směřování PSNV-CZ. Myslím, že je nejvyšší čas začít o tom rozmýšlet. Máme web, e-Věstník pro členy, a tedy možnost mezi sebou komunikovat. A neopomeňme osobní setkávání. Takže uvítáme, když členové poskytnou i zpětnou vazbu. V mém případě už může jít o problém mezigenerační komunikace. Takže pro jistotu píši polo­patě: „Hola, hola, jsou zde volná vesla. Mnoho volných vesel. Je na vás, kam poplujeme“.

Karel Jiruš člen Rady PSNV-CZ