Renesance českého včelařství?

Petr Texl

2/2011, strana 36

V poslední době můžeme pozorovat nebývalý zájem o včelařské vzdělávání. Letní školy nástavkového včelaření, ač je jich letos neuvěřitelných pět, byly některé obsazené členy PSNV-CZ již před veřejným vyhlášením pro nečleny. Přihlášky na učební obor Včelař v Blatné (1,5letá dálková nástavbová forma) převyšují téměř třikrát možnou kapacitu otevírané třídy v září 2011. Učební obor Včelař v Nasavrkách (tříletá dálková nástavbová forma) byl navýšen od září 2010 na dvě třídy prvního ročníku.

Stoupá zájem o obor včelařství u mládeže, ale i střední generace, a co je překvapující, také u žen a mladých manželských a partnerských dvojic.

Přibývá informačních kanálů pro obor, jako jsou internetová diskusní fóra a internetové včelařské obchody. Narůstá i počet regionálních včelařských prodejen, v mediích se včelařství velmi často diskutuje.

Časté stanovisko předkládané státní správě zní: je třeba v ČR pro optimální opylení 750 tisíc včelstev, včelařů ubývá, průměrný věk včelaře je přes 60 let, průměrný výnos 12 kg ze včelstva.

Realita je však jiná. Je patrná renesance českého včelařství, je patrný hlad po informacích, po kvalitních kurzech, po moderních modelech vzdělávání, které reflektují požadavky nových zájemců o obor. Včelaři chovají ve větších nástavkových úlech silnější včelstva, která mají daleko větší opylovací potenciál, výnosy ze včelstva se dlouhodobě pohybují přes 20 kg. Díky zvyšujícímu se zájmu o med přímo od včelaře, možná i trendu zdravého života blízko přírodě, stoupá počet včelařů, resp. mnoho včelařů navyšuje stavy.

Zde je nebezpečí živelnosti začínajících, kteří v ČR mohou včelařit bez základního včelařského vzdělání a svému okolí působit komplikace. Jiné obory, jako např. myslivost a rybářství, si tento problém již dávno ošetřily. Chybí zde povinné vstupní znalosti pro začínající.

Vše naráží na právní normu, kterou v ČR obor včelařství postrádá. V té by měly být deklarovány také další zásady oboru, nejen problematika vzdělávání. Také státní správa již nás tak nespravuje, když není „zákon“. Na rozdíl od myslivosti a rybářství není již včelařství zařazeno na Ministerstvu zemědělství do odboru, ale pouze do oddělení, na Krajských úřadech referát včelařství neexistuje.

Jsem přesvědčen, že by právní norma pomohla současnému, ale hlavně budoucímu včelařství v ČR. Právní norma by deklarovala zásady chovu, zdravotní problematiku, včelí produkty, vzdělávání apod. Vezměme si příklad od vinařů; před 15 lety měli podobný problém a kde jsou vinaři nyní.

Petr Texl, ředitel PSNV-CZ, o. s.