Včelaři sobě 2012/1

Jan Vondrák

1/2012, strana 6

Od tohoto čísla Moderního včelaře se budeme pravidelně setkávat s odpověďmi včelařů na otázky jiného druhu než rámková míra, technologie nebo zdravotní stav včelstev.

1. Kdybyste mohl/a z myšlení včelařů vymazat jednu zažitou pověru, kterou byste vybral/a?

Jaromír Tauš

Při rozhovorech s některými včelaři se často setkávám s názory, že jejich včely byly vyloupeny vosami anebo v zimě vymrzly. V letošním roce po nakrmení v září a říjnu začalo docházet k velkým loupežím a vykradení mnoha včelstev. Postižení včelaři často obviňují včelaře v okolí, že pozdě krmí a jejich včely vykrádají silná, již nakrmená včelstva. Vůbec je nenapadne, že hlavní příčina může být právě na straně vykradených nebo uhynulých včelstev, a to v jejich zdravotním stavu. V současné době je to varroóza a virová onemocnění s ní spojená. Když zazimuji zdravé, dobře nakrmené včelstvo v odpovídající síle, nemohou ho vykrást vosy ani jiné včely a v žádném případě nemůže vymrznout.

Marie Šotolová

Po zkušenosti, kdy jsem se osypala kvůli pleťové masce z medu, tak přesvědčení, že med léčí, kudy teče.

Bill Růžička (Kanada)

Že matečníky musí být přidány devátý den po nalarvení. To není pravda, protože Novozélanďané přidávají už po dvou dnech. Vyzkoušel jsem vše mezi třemi a deseti dny, i klíckování panušek. Dospěl jsem k tomu, že důležitější je, aby na celém stanovišti byly jen matečníky nalarvené ve stejný den a ty nepřijaté byly nahrazeny panuškami stejného věku. Tím docílíme toho, že se všechny páří ve stejný den a úspěšnost dosahuje pětadevadesáti či více procent.

Josef Kala

Pověru, že o zdravotní stav mých včel se stará OV ČSV, případně okresní veterinář.

Luboš Veselý

Pověru, že med se nedá prodat za 100 Kč za kg. Nejenom, že se dá prodat za 100, ale při správném prodeji i za 140 Kč a více. Vše je jenom o marketingu a hledání nových odbytových možností.

Radek Krušina

Že není možné začít zlepšovat odolnost včelstev proti roztoči VD.

Karel Jiruš

Že se celý svět od nás může učit.

 

2. Co nového Vás naučila loňská včelařská sezona?

Marie Šotolová

Že je nemožné získat od zkušených včelařů směrodatný pokyn, jak na to, když jich je víc nežli jeden.

Antonín Přidal

Kyselinu mravenčí v létě jen opravdu za bezslunečných dnů.

Hana Zaoralová

Moje první včelařská sezona nám přinesla více času prožitého společně s rodinou při přípravě rámků, tavení mezistěn, hledání vhodného stanoviště i vytáčení medu.

Jaromír Tauš

Že kvalitní mladá matka i ve slabším včelstvu je pro včelaře poklad.

Luboš Veselý

Úplně poprvé jsem se o svoje včelstva staral bez dozoru zkušeného včelaře a, světe div se, moje včely to nejenom přežily, ale přinesly i rekordní snůšku.

Josef Kala

Že včely včelařovy zásahy přežijí kupodivu dost často, ale Varroa destructor je přežije vždy.

Anna Novosadová

To, čo aj predchádzajúce. Každý rok je iný a včelár sa učí celý život a aj tak zomrie hlúpy.