Změny v metodice kontroly zdraví na rok 2012

Jiří Teplý

1/2012, strana 8

V souladu § 44 odst. 1 písm. d) zákona č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), ve znění pozdějších předpisů, stanovuje Ministerstvo zemědělství povinné preventivní a diagnostické úkony k předcházení vzniku a šíření nákaz a nemocí přenosných ze zvířat na člověka, jakož i k jejich zdolávání, které se provádějí v příslušném kalendářním roce, a určuje, na které z nich a v jakém rozsahu se poskytují příspěvky z prostředků státního rozpočtu.

12. Včely

WpM120 Mor včelího plodu – VyLa (BV) – monitoring

Vyšetření směsných vzorků měli v rizikových oblastech (po pěti letech od zrušení ohniska nebo ohnisek ve vymezeném ochranném pásmu). Vyšetřování se provádí mimo současná ochranná pásma, v oblasti, která byla před pěti lety ohniskem nebo ochranným pásmem – to znamená zrušená v roce 2007 a pokud se v následujících letech nevyšetřovalo. Vyšetřuje se směsný vzorek měli ze stanoviště včelstev (maximálně 25 včelstev).

EpM130 Mor včelího plodu – VyLa (BV)

Bakteriologické vyšetření směsných vzorků měli (1 vzorek maximálně od 25 včelstev) 1x ročně na stanovišti, v případě, že se jedná o

a) Chovy s komerční produkcí matek

b) Chovy s komerční produkcí oddělků

EpM300 varroóza – VyLa (PV)

Směsné vzorky zimní měli od všech včelstev na jednotlivých stanovištích, po nařízeném ošetření včelstev v rozsahu stanoveném KVS. Vzorky musí být odebrány a odevzdány k vyšetření do 15. 2. 2012.

EpM400 nosema – VyLa (PV)

Parazitologické vyšetřeni; vyšetřuje se vzorek 30 včel z každého včelstva na stanovišti, v případě, že se jedná o chovy s komerční produkcí matek.

EpM500 akarapidóza – VyLa (PV)

Parazitologické vyšetřeni; vyšetřuje se vzorek 30 včel z každého včelstva na stanovišti, v případě, že se jedná o chovy s komerční produkcí matek.

 

18. Včely

ExM110 Mor včelího plodu – VyLa (BV)

Bakteriologické vyšetření směsných vzorků měli (1 vzorek maximálně od 25 včelstev) 1x ročně na stanovišti, v případě, že se jedná o

a) kočující včelstva na zimních stanovištích

b) včelstva k přemístění mimo území kraje

 

Dochází ke změnám úhrady, kdy kromě kočování a přemístění mimo kraj (kód ExM 110) je vše hrazeno ze státního rozpočtu.

Vzhledem k tomu, že se jedná o prostředky státního rozpočtu, je nutné používat níže uvedený schválený formulář objednávky, se správně uvedenými kódy, aby nedošlo k problémům při úhradě vyšetření.

Celý tento materiál je k dispozici na adrese: http://www.svscr.cz/files/ibr/metodika_kontroly_zdravi_zvirat_2012.pdf

Formulář pro objednávku laboratorního vyšetření adresa: http://www.svscr.cz/files/formulare/kontroly_zdravi_zvirat/objednavka_laboratorniho_vysetreni_vcel_2009-12-16.pdf

Dále bych rád upozornil na skutečnost, že vzorek pro vyšetření na mor včelího plodu může obsahovat zimní měl od maximálně 25 včelstev, na rozdíl od vzorku na varroózu, který je jeden ze stanoviště bez ohledu na počet včelstev. Věřím, že většina z vás tyto údaje zná, ale opakování je matka moudrosti.

Na úplný závěr připomínám, že neustále platí povinnost při přemístění včelstev a matek mimo území kraje požádat o vydání veterinárního osvědčení místně příslušný inspektorát Krajské veterinární správy a toto osvědčení předat kupujícímu.

MVDr. Jiří Teplý

veterinární lékař, Polička