Krátce ze sněmu PSNV-CZ

- redakce

2/2012, strana 40

Tradičně v Třešti, uprostřed republiky, se konal 17. 3. 2012 třetí sněm Pracovní společnosti nástavkových včelařů CZ – jednání nejvyššího orgánu společnosti.

Lze konstatovat, že proběhl s úspěchem. Kromě pravidelných voleb, bilancování a uvedení hlavních směrů činnosti, se přítomní dozvěděli o moderních metodách tlumení varroózy za pomoci organických kyselin, něco z teorie cyklů přemnožení kleštíka včelího, o nedostatcích v hodnocení a zkoušení medu nebo i zcela nový pohled na marketing ve včelařství v ČR. Sněm si odhlasoval i drobné změny ve stanovách.

Hlavním hostem Sněmu byl předseda PSNV-DE Robert Loeffler, který představil německý koncept tlumení kleštíka včelího (varroózy) pouze pomocí organických kyselin. Schéma spočívá v jarním vložení dostatečného množství stavebních rámků a následném odstraňování zavíčkovaného trubčího plodu – jednoduché zootechnické opatření, které dokáže ulevit včelstvu od časného přemnožení kleštíka. Po medobraní nejlépe již v červenci se aplikuje kyselina mravenčí ve formě dlouhodobých odpařovačů. V bezplodém období se Němcům osvědčila aplikace kyseliny šťavelové (3,5 %) v roztoku s cukrem pokapáním.

Více informací o německém způsobu zdolávání varroózy lze vyhledat na stránkách www.mlr.badenwuerttemberg.de, nebo na fóru einfachimkern.de, nebo na stránkách university v Hohenheimu.

Z dalších hostů vystoupil krátce také nový předseda Českého svazu včelařů RNDr. Václav Švamberk, který vyjádřil své krédo řídit Svaz tak, aby z toho včelařství jako celek profitovalo.