Včelaři sobě 2012/2

Jan Vondrák

2/2012, strana 41

Kdybyste měl/a moc přidat do svých včelstev novou včelí kastu, jak by se jmenovala a čemu by se věnovala?

 

Jan Havelka

Nejspíše bych uvítal zdravotní policii, jejímž úkolem by bylo sledovat zdravotní stav včelstva jako organizmu, tak i samotných jedinců. Měly by za úkol odstraňovat důsledky nákaz, ale i preventivní činnost.

 

Petr Žídek

Přidal bych novou kastu, tzv. gardisty. Byli by to vlastně o něco větší trubci, kteří by se věnovali hlavně obraně úlu, ochraně před škůdci všeho druhu, případně i doprovodu a osobní ochraně matky. Neúčastnili by se oplozování matky. Místo penisu by měli pořádné žihadlo, které by bylo schopno bodat vícero, hlavně nenechavce, kteří se snaží ukrást úly. Zvlášť zasloužilí gardisté by mohli být případně využiti k ochraně obydlí a majetku včelaře, při jeho případném odjezdu mimo místo trvalého bydliště.

 

Marie Šotolová

Jmenovala by se chlupáči a jejich jediným úkolem by bylo mazlit se s včelařem a vůbec mu dávat zřetelně na vědomí, že je milý, šikovný, hodný, chytrý …nekonečnou řadu dalších lichotek nechť si prosím laskavý čtenář doplní sám dle toho, jaká lichotka mu v životě nejvíc chybí.

 

Ing. Marek Konvičný

Jsem přesvědčen o dokonalosti včelího společenství, takže bych žádnou kastu nepřidával. Pokud by však byla na mysli pracovní role, pak by nebyla na škodu „profesionální vykusovačka”. Tzv. grooming včely občas dělají. Ale pokud by na česně za strážkyněmi následovala taková kontrola a případná cílená „očista”, to by byla věc.

 

Hana Zaoralová

Ráda bych speciální včely, které čtou stejnou literaturu jako já. A mají vždycky v zásobě náhradní matku.

 

Karel Jiruš

Manažerky. Bez manažerů to nejde a ve včelstvu je to evidentní – naprosté plýtvání, nosí medu víc, než spotřebují.

 

Josef Kala

Včely žádnou novou kastu nepotřebují. Když Bůh stvořil člověka, nebyl spokojen. Poučen z nezdaru stvořil včelu.

 

Miroslav Křížek

Někdy mě napadá, že největší chybou a slepou uličkou je člověk, který si přisvojuje právo přírodu krátkozrace přizpůsobovat svým přáním. Měli bychom v sobě k přírodě mít více pokory a naslouchat a učit se.