Úvodem 1/2005

Vlastimil Protivínský

1/2005, strana 1

Léto a podzim 2004 přinesly včelařům mnoho velkých změn: Nadprodukce medu v jižní Americe začala tlačit ceny medu dolů. Když se do Evropy začal dovážet ještě levnější čínský med, ceny zareagovaly opět propadem. Tento tlak nevydrželi nejslabší obchodníci s medem a začali se hroutit – v ČR jako první Včela Předboj, která zrušila většinu pracovních míst a vykoupený med vrací. ČSV i řadoví včelaři v ní mají milióny korun a začínají se zlobit na vedení svazu, které od začátku devadesátých let tento riskantní projekt podporovalo.

Vývoj cen medu na evropských trzích nedává naději, že by se situace v příštím roce mohla zlepšit – spíše naopak. Budou Včelu následovat další obchodníci? Jak to vše dolehne na včelaře, jejichž tržby za med se opět ztenčí? Kolik z nich tento tlak vydrží? Jak nám pomůže ČSV?

Za této situace se zřejmě nedá dělat nic jiného, než snižovat finanční a časovou náročnost chovu včel na straně jedné a hledat možnosti výhodnějšího odbytu medu na straně druhé. Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ na to upozorňuje už od roku 2000. Zatímco donedávna si mnozí mysleli, že její výzvy jsou předčasné, nyní jí včelařská veřejnost věnuje stále větší pozornost.

V roce 2004 se to projevilo nejen prudkým nárůstem počtu návštěvníků webových stránek www.n-vcelari.cz, ale zejména nebývalým zájmem včelařů o PSNV-CZ na několika posledních velkých včelařských akcích.

Velký zájem je přitom nejen o doporučované jednoduché nástavkové úly, ale také o možnosti přímého prodeje medu zákazníkům, tzv. „ze dvora“. Sem vkládá PSNV-CZ velké naděje, neboť to znamená nejen okamžité lepší možnosti zhodnocení medu, ale může přispět k dlouhodobému zvyšování spotřeby medu, což by se mohlo projevit trvalým zvýšením jeho ceny.

O tom, jak snižovat náklady na včelaření a prodávat med co nejvýhodněji, se můžete více dozvědět na akcích pořádaných PSNV-CZ a také v našem časopise MODERNÍ VČELAŘ, jehož vydavatelem je od tohoto čísla právě PSNV-CZ. Tak ať se vám líbí!

Vlastimil Protivínský