Zákazník, který jde k včelaři, hledá kvalitu!

Karel Bojda

6/2012, strana 212

Od pradávných dob lidstvo používalo zejména k léčení různé lektvary, tinktury, odvary a jiné magické nápoje, k jejichž přípravě se používaly rozmanité rostlinné, živočišné i minerální ingredience, které byly často získávány z krkolomných míst a za zvláštních okolností. Jistě je znám i příklad z filmových podob z doby Rudolfa II., kde šlo např. o květ mandragory sklizený o půlnoci za úplňku na šibeničním vrchu. Přípravky tak získávaly kromě účinných látek i velký duchovní a homeopatický léčivý potenciál. Spousta přípravků z oněch dob byla chuťově obtížně snesitelná, proto se velmi často k zjemnění chuti používal med, který navíc dodal i léčebný potenciál.

I v dnešní době lze k posílení zdraví úspěšně používat přípravky mající své kořeny v oněch dávných dobách v podobě bylinných sirupů. Jejich používaní však není zdaleka tak frekventované jako užívání různých pilulek, které dnešní medicína nabízí v podstatě na cokoli.

 

 

Kouzlo bylinných sirupů spočívá v samotné podstatě tekuté hmoty, která obsahuje vyseparované účinné látky z bylin, které organismus díky tekutému složení velmi dobře vstřebává. Snadné užívání jistě ocení hlavně malé děti, často to může být i chuťově příjemné. Na našem trhu se vyskytuje velký repertoár různých sirupů často s velmi nízkou kvalitou. Bohužel moderní doba, ve které je spotřebitel vychováván hypermarketovou reklamou k tomu, že peníze jsou při výběru čehokoli kritériem všeho, vede na straně výrobců často k produkování levných jednou bylinkou, např. jitrocelem, ovoňaných cukrových vod, které pozbývají jakéhokoli účinku. Občas lze zahlédnout i výrobky zcela amatérského provedení zabalené do sklenic z čirého skla – zde dochází k rychlé degradaci rostlinných látek vlivem působení světla. Drtivá většina výrobků ze segmentu sirupů, které můžeme najít v dnešních lékárnách obsahuje navíc nebezpečnou benzoátovou konzervační chemii.

 

 

Jak a kde vybrat kvalitní výrobek a co by měl splňovat?

Určitě by měl být maximálně účinný, tj. nejlépe extra silný a ve svém složení vícesložkový, ne jen jednou bylinkou ovoněná cukrová voda, jak je to obvyklé. Ideální je, když je v sirupu několik bylin ve směsi s konkrétním zaměřením na daný účel, např. proti kašli, nachlazení atp. K zesílení účinku a jako sladidlo v přírodní formě je vhodné, aby sirup obsahoval dostatek medu, nejlépe tuzemský a lipový. Kvalitní sirup by neměl obsahovat konzervační látky, jako jsou sorbany, benzoáty a jiné. V ideálním případě by neměl obsahovat alkoholové bylinné výluhy, aby byl vhodný pro děti. Přípravky splňující výše uvedené znaky kvality a účinnosti se na našem trhu velmi obtížně hledají, neboť zde téměř neexistují. Níže popsané substance se řadí k nejkvalitnějším – viz. inzerát na str. 182.

V segmentu včelařských prodejen a obchůdků i u kvalitních včelařů se objevila sada pěti extra silných sirupů od tuzemského výrobce. Jsou to asi jediné bylinné sirupy na trhu bez konzervačních látek a alkoholových výluhů. V sirupech je velmi komplexní skladba bylin ve vysoké koncentraci s poctivou porcí kvalitního českého medu a vitamínu C.

Sirupy jsou schváleny k použití pro osoby od 3 let věku. Abychom dosáhli co nejlepších výsledků, přidáváme sirupy do čajů či vody k přípravě posilujících nápojů. Lze také používat v koncentrovaném stavu a dávkovat například lžičkou nebo aplikační stříkačkou dětem. Používání je vhodné nejen v případě výskytu zdravotních potíží, ale také v úrovni prevence. Sirupy jsou bez konzervačních látek, aditiv a stabilizátorů. Tyto vlastnosti je řadí mezi nejšpičkovější produkty v kategorii sirupů na trhu v ČR. Cenově se pohybují okolo 100 Kč/ks, kvalitou srovnatelné výrobky o stejné velikosti balení od zahraničních firem jsou u nás téměř nedostupné a pokud ano, tak se ceny pohybují od 330 Kč/ks.

Velmi početná skupina zákazníků, kteří nakupují u českých včelařů, je orientována na kvalitní nezprůmyslněné potraviny a dobré ceny. Zákazníci v dnešní době čím dál častěji požadují od včelaře něco víc než jen přeplněný med. Chytrý včelař dobře ví, že zákazníci, kteří k němu přicházejí, jsou orientováni na kvalitní sortiment, a když nabídne něco víc než jen svůj med, vylepší si také příjmovou stránku.

Ing. Karel BOJDA Ph.D.

Lékárna Medicamentum, Nový Jičín