Úvodem 2/2005

Vlastimil Protivínský

2/2005, strana 1

Milí čtenáři,

v rukou držíte již druhé číslo druhého ročníku časopisu MODERNÍ VČELAŘ. Bezpečně vím, že nikoho z nás, kdo jsme stáli u jeho zrodu, při vydání prvního čísla nenapadlo, že se během prvního roku zvýší počet jeho čtenářů o rovný jeden tisíc. Tato skutečnost nám samozřejmě přinesla mnoho radosti a povzbuzení, ale také nemálo starostí. Zejména vyřizování nových objednávek a doobjednávek starších čísel bylo v posledních týdnech již neúnosné. Většině z Vás jsme už ani nemohli dát vědět, že první tři čísla byla rozebrána ihned poté, co jsme Vám je nabídli (dobrou zprávou však je, že si je můžete bezplatně stáhnout z internetu). Přesto se Vám omlouváme.

Situaci jsme vyřešili dohodou s Českou poštou a Slovenskou poštou o distribuce našeho časopisu předplatitelům. Pro vás, naše čtenáře, to bezpochyby bude znamenat řadu výhod. Mezi nejzajímavější jistě patří rychlejší vyřizování objednávek a doobjednávek a také možnost vybrat si způsob úhrady předplatného. Čtenáři v ČR určitě ocení možnost objednání na bezplatné lince, čtenáři na Slovensku zase to, že si mohou časopis objednat na kterékoli poště.

Jenže jak se říká, každá „legrace“ něco stojí. Zatímco dosud jsme tuto práci vykonávali bez nároku na odměnu a platili jsme jen balné a poštovné, oběma zmíněným společnostem pochopitelně budeme muset za jejich služby platit. Rozpočet časopisu byl od začátku projektu sestaven jako zcela vyrovnaný, bez vytváření zisku. Přesto jsme vyšli vstříc přání mnoha z Vás mít doma kompletní ročník a díky sponzorskému daru jsme připravili několik dotisků starších čísel.

Abychom si mohli dovolit využít služeb ČP a SP, nezvyšovat předplatné a pro letošní rok udržet vyrovnaný rozpočet, museli jsme sáhnout k některým úsporným opatřením. Jednoho z nich jste si už určitě všimli – počet stran časopisu se mírně snížil. Celkový počet stran věnovaný odborným článkům však v souhrnu za celý rok zůstane zachován a navíc budeme na několika stranách „hrát všemi barvami“.

Časopis budou i nadále dostávat zdarma členové PSNV a také ti, kdo na jeho vydávání v loňském roce přispěli. Ostatní si mohou jeho předplatné objednat některým ze způsobů uvedených na poslední straně. Časopis si také můžete zakoupit ve většině prodejen se včelařskými potřebami v ČR i na Slovensku.

Věřím, že tato změna natrvalo přispěje k Vaší větší spokojenosti s časopisem MODERNÍ VČELAŘ a Vy zůstanete jeho věrní čtenáři.

Vlastimil Protivínský