Úvodem 5/2005

Vlastimil Protivínský

5/2005, strana 1

Předsednictvo ÚV ČSV pozvalo na své jednání včely Jana Löffelmanna. Diví se, že žádná nepřiletěla

Již koncem února vyzvali mluvčí i2j k jednání Předsednictvo ÚV ČSV. Hlavním bodem jednání mělo být předání podepsaných petičních archů s touto výzvou a diskuse nad jejími jednotlivými body. Nikdo z vedení na tuto nabídku jednání nereagoval, a to ani po opakovaných urgencích. Až koncem června 2005 mi zaslal předseda ČSV Mgr. Sojka spolu s tajemníkem svazu Dr. Peroutkou dopis, v němž mne přesvědčují že vše je jinak:

Jan Löffelmann, v té době jeden z mluvčích i2j, byl prý pozván na jednání předsednictva, ale bez omluvy se nedostavil. Přátelé Sojka a Peroutka si dali tu práci a v příloze mi zaslali kopie veškeré související korespondence. Z ní jsem se mimo jiné dozvěděl, že tajemník svazu Dr. Peroutka jménem PÚV nepozval k jednání představitele i2j, podepsané pod návrhem k jednání, ale de facto včely jednoho z mluvčích, přítele Löffelmanna. Dopis totiž nebyl poslán na kontaktní adresu některého z mluvčích i2j ani na adresu jejich trvalého bydliště. Dr. Peroutka měl tak velký zájem, abychom se jednání předsednictva zúčastnili, že pozvánku raději poslal na adresu stanoviště včelstev Jana Löffelmanna. Tam ji převzali jeho známí a při první příležitosti příteli Löffelmannovi předali. Když adresát dopis otevřel, dozvěděl se, že je zván na jednání, které se konalo před dvěma dny.

V dopise, který jsem od pánů předsedy a tajemníka obdržel, mne vyzývají, abych uvedl na pravou míru dříve zveřejněnou informaci, že „Vedení ČSV povýšeně přehlíží názory členské základny a na výzvy k diskusi nereaguje“. Dnes tak činím:

Vedení ČSV povýšeně přehlíží názory členské základny a na výzvy k diskusi nereaguje. Aby vinu ze zmařeného jednání svalilo na mluvčí i2j, umí být velmi vynalézavé: pozvánku k jednání pošle takovým způsobem, aby se k adresátovi nedostala včas.

Milé předsednictvo ÚV ČSV, těch, kdo mají jiné názory, než Vy se umíte zbavit velmi originálními způsoby a s velkou nápaditostí. Chápu, že Vaše touha udržet se na teplých místech je silná. možná byste však neměli zapomínat na to, že o Vašich teplých místech bude už za několik měsíců rozhodovat sjezd. A jeho delegáty určitě bude zajímat i to, zda s námi, řadovými včelaři, hodláte opravdu jednat, nebo z nás dělat hlupáky.

Mgr. Vlastimil Protivínský, 1. mluvčí i2j