ČSV založil uznané chovatelské sdružení včely tmavé

Tomáš Heller

1/2014, strana 4

S potěšením oznamujeme, že 5. 11. 2013 bylo založeno Českým svazem včelařů, o. s., uznané chovatelské sdružení včely tmavé (Apis mellifera mellifera, zkratka Amm). Pro náš Svaz chovatelů včely tmavé, o. s., je povzbuzující, že se ČSV po létech prosazování pouze jednoho plemene rozhodl chovat a šlechtit tmavou včelu. Do současné doby nebyl náš Svaz chovatelů včely tmavé Českým svazem včelařů kontaktován. O registraci uznaného chovatelského sdružení včely tmavé Českým svazem včelařů jsme byli oficiálně informováni Ministerstvem zemědělství ČR. Současný nosný program Svazu chovatelů včely tmavé je záchrana zbytků Amm, který se realizuje především na Šumavě a v Novohradských horách.

Ještě v průběhu roku 2013 se hovořilo a publikovalo o hrozbách chovu včely medonosné tmavé. Založením uznaného chovatelského sdružení včely tmavé Českým svazem včelařů nastal obrat a náš svaz s očekáváním situaci sleduje. Za tento posun v myšlení si ČSV zaslouží pochvalu. Očekáváme zlepšení dostupnosti kvalitních matek Amm pro náš záchranný program původní populace Amm. Původní populace Amm na našem území je poměrně malá a potřeba osvěžení krve je evidentní.

Věříme, že je otázkou času, kdy dojde k efektivní spolupráci mezi našimi svazy. Je nezbytně nutné začít spolupracovat na ochraně oplozovacích stanovišť, a to nejen pro Amm, ale i pro ostatní chovaná plemena. Bylo by vhodné, aby uznané chovatelské sdružení včely tmavé zveřejnilo šlechtitelský program, aby tak i ostatní chovatelé mohli postupovat v souladu se šlechtitelskými cíly. V souvislosti s nastalou situací je na místě zavést v centrální evidenci chovů parametr „chované plemeno“. Tedy rozšířit hlášení do centrální evidence o chované plemeno na stanovišti. Tím by vznikl naprosto přesný přehled o situaci.

V ČR je možné chovat jakékoli plemeno včely medonosné. MZe schválením uznaného chovatelského sdružení včely tmavé potvrdilo fakt, že není problém chovat libovolné plemeno včely medonosné, a přiblížilo nás tak k normálnímu stavu běžnému v okolních zemích.

Nejsou a ani nesmí být kladeny překážky chovu Amm na našich včelnicích. Ze zákona je vyloučeno omezení chovu jen pro určitý okruh osob či subjektů. Podle nás by neměly být kladeny překážky dovozu plemene tmavé včely do ČR stejně tak, jako nejsou kladeny vůči dovozu různých kmenů včely kraňské. Jediné, co musí chovatel pro to udělat, je podat žádost o schválení dovozu na Odbor živočišných komodit na Ministerstvu zemědělství ČR. Tu má právo podat každý chovatel, úřad musí zájemce vyrozumět do 30 dnů. To, že při dovozu musí být v pořádku veterinární záležitosti, je samozřejmost.

Za Svaz chovatelů včely tmavé, o. s.
Mgr. Tomáš Heller