Slovenské včely vystavují v New Yorku

Kristina Millerová

1/2014, strana 5

O tom, že je včelí plást svým způsobem uměleckým dílem, nikdo z nás nepochybuje. Slovenské včely to, s pomocí slovenského umělce Tomáše Gabzdila Libertínyho (nar. 1979), dokonce dotáhly až k samostatnému exponátu v MoMA (Muzeu moderního umění) v New Yorku! Jejich dílo – Váza z včelích plástů „Vyrobeno včelami“ – je zde ke zhlédnutí v rámci výstavy nových směrů současného designu „Applied Design“.

Tomáš Libertíny nejprve vyrobil z mezistěn vázu a poté dal tento polotovar do včelího úlu, kde jej včely v průběhu jednoho týdne dotvořily a dodaly mu tu pravou uměleckou hloubku. Zrychlený proces jejího vzniku ve včelím úle zachycuje krátký film promítaný na obrazovce hned vedle vitríny s vázou.

Nutno říci, že proces vzniku tohoto díla „pomalou výrobou“ v úle vzbuzuje velký zájem návštěvníků. Člověka (a včelaře zejména) potěší, když vidí, že dílo přírody, které stojí hned vedle objektů vyrobených 3D tiskárnami či jinými supermoderními technologiemi, vzbuzuje takový úžas.

Příroda je zkrátka tím nejlepším designerém všech dob a je dobře, že své místo našla i na této výstavě.

PS. Slovák Tomáš Libertíny nyní žije v Rotterdamu, takže je možné, že v MoMA vystavují včely holandské, ale to je myslím jen podružný detail.

Váza byla v New Yorku k vidění už v roce 2008 při výstavě „Design And The Elastic Mind”, své dílo vyrobily včely spolu s Tomášem Libertínym v r. 2006.

 

Zajímavé odkazy:
http://www.studiolibertiny.com/
http://www.moma.org/collection/object.php?object_id=110254