Útěky do mikrosvětů Františka Weydy

- redakce

1/2014, strana 8

Že věda a umění nejdou dohromady? Omyl. Přesvědčit se o tom můžete na výstavě Artefakty a fantazie z mikrosvětů, která se koná v Praze na půdě Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy.
Biolog doc. RNDr. František Weyda, CSc., tu představuje soubor unikátních fotografií, které vznikly pomocí elektronových mikroskopů. Zkoumání mikrosvěta, na jehož poznání nestačí lupa ani obyčejný mikroskop, bylo a je Weydovým denních chlebem – tisíce hodin intenzívní vědecké práce, vědecké publikace, konference. Postupem času si Weyda začal uvědomovat fotogeničnost zkoumaných objektů, zaznamenávat je a fotografiím v šedé škále přidávat další rozměr, tedy barvu. Nejprve tyto původně vědecké snímky jen lehce barevně upravoval pro účely popularizace vědy, později vybrané výtvarně zpracoval a posunul je spíše do oblasti virtuální reality.

Vám, čtenářům Moderního Včelaře, není třeba entomologa Františka Weydu dlouze představovat. Jeho fascinující snímky včel znáte již z minulých ročníků, letos pro Vás připravujeme novou rubriku s pracovním názvem „Okénko do anatomie a fyziologie včely medonosné“. Jako malou ochutnávku berte titulní fotografii aktuálního čísla. Jedná se o ústrojí na čištění tykadel umístěné na prvním páru končetin.

 

František Weyda: Artefakty a fantazie z mikrosvětů

Kde? Malá galerie vědeckého obrazu Matematicko-fyzikální fakulta UK Ke Karlovu 3, Praha 2

Kdy? Do 28. března 2014 ve všedních dnech v pracovní době.