Letní školy nástavkového včelaření v roce 2014

- redakce

1/2014, strana 9

V roce 2014 pořádá PSNV-CZ již XI. ročník letních škol nástavkového včelaření. Letos jsou školy rozdělené do tří stupňů náročnosti jak z hlediska znalostí a dovedností přihlášených, tak i z pohledu vedení výuky. Výuku povedou zkušení lektoři PSNV-CZ.

I. stupeň pro začínající včelaře je vhodný pro včelaře a zájemce o včelaření, kteří si osvojí základy včelaření, včetně používání pomůcek. Vyzkouší si, jak vést včelstvo v prvním roce včelaření, jak vytočit první med, jak se starat o voskové dílo a jak sledovat zdraví včel.

II . stupeň pro středně pokročilé doporučujeme pro včelaře, kteří již včelaří a hledají odpovědi a inspiraci pro zdokonalení svého včelaření. Velký důraz bude věnován praktické tvorbě oddělku, odchovu matek a množení včelstev na včelnici. Cvičení budou také na téma prevence, kontrola a zdolávání nemocí včel, dále bude zařazeno téma získávání včelích produktů, včetně sledování kvality.

III . stupeň pro pokročilé je vhodný pro zkušené včelaře, kteří si chtějí osvojit nové metody chovu včel, včetně poznatků z velkých farem v ČR a ze zahraničí. Je určen pro včelaře, kteří uvažují o vybudování většího provozu. Kromě praktických cvičení z tvorby oddělků a odchovu včelích matek budou zařazena i cvičení z diagnostiky včelích nemocí a mikroskopování. V pasáži o včelích produktech budou cvičení zaměřena na sledování kvality produktů a nezapomeneme ani na obchod a marketing.

 

 
 
1. Bálkova Lhota u Tábora (TA) – pro pokročilé
9. 5.–11. 5. 2014
garanti: Ladislav Nerad, Petr Texl
Velkoprovoz se zhruba 200 včelstvy, zázemím a truhlárnou. Možnost vidět několikaletou praxi použití celoplastových rámků L159. Ubytování v penzionech v okolí.
 
2. Lhotka u Telče (JI) – pro začínající
23. 5.–25. 5. 2014
garanti: Pavel Novák, Petr Novák
Ideální prostředí pro celé rodiny, kdy část včelaří a část si může aktivně užívat nádherné okolí Telče. Ubytování v penzionu, chatě nebo vlastním stanu – vše přímo v místě školy.
 
3. Háj ve Slezsku (OP) – pro středně pokročilé
23. 5.–25. 5. 2014
garanti: Vítězslav Žídek, Leopold Matela
Dlouholeté zkušenosti vedoucího kroužku Slezánek s nástavkovým včelařením jsou jasnou volbou pro slezský region. Ubytování v chatkách v místě školy.
 
4. Borová Lada na Šumavě (PT) – pro začínající
23. 5.–25. 5. 2014
garanti: Martin Jůzek, Petr Texl
Středně velký včelařský provoz v horském prostředí, zázemí a truhlárna. Ideální pro rodinný víkend a výlety po okolí. Ubytování v chalupě školitele a v penzionech v okolí.
 
5. Hřivínov u Bochova (KV) – pro začínající
30. 5.–1. 6. 2014
garanti: Miroslav Dimo, Petr Texl
Střední provoz se zkušenostmi s plastovými rámky L159. Ubytování ve vlastním stanu na zahradě nebo v penzionech ve vesnici.
Jasná volba pro západ Čech.
 
6. Horní Nezly v Českém středohoří (LT) – pro začínající
6. 6.–8. 6. 2014
garanti: Vladimír Němec, Ivan Černý
První ročník LŠNV pro sever Čech. Outdoorové ubytování ve vlastním stanu, příp. v penzionech v okolí.
 
7. Letní škola v Bílých Karpatech, Brumov-Bylnice – pro začínající a mírně pokročilé
6. 6.–8. 6. 2014
garant MVDr. Zdeněk Klíma
Kurz včelaření s důrazem na tvorbu oddělků a ošetřování včelstev během roku v souladu s ekologickým chovem včel
 
8. Jalubí (UH) – pro začátečníky
27. 6.–29. 6. 2014
garanti: Vojtěch Daněk, Bronislav Gruna
Navázání na loňskou školu v Březové. Ubytování ve vlastním stanu, příp. na ubytovně v Jalubí.
 
9. Krušlov u Volyně (ST) – pro středně pokročilé
27. 6.–29. 6. 2014
garanti: Daniel Havlík, Petr Texl
Více outdoorová škola v Machově malovaném včelíně – společenském a kulturním centru širokého okolí. Ubytování ve vlastním stanu, ubytovně v Nahořanech, příp. v penzionu ve Vacově.
 
10. Myslíč u Benešova (BN) – pro začátečníky
11. 7.–13. 7. 2014
garanti: Jitka Hřebecká, Petr Texl
První ročník LŠNV pro střední Čechy. Ubytování ve stanech na zahradě. Základy včelaření, práce s oddělky v prvním roce, ošetřování včelstva organickými kyselinami, návštěva ekologické včelnice aj. (Škola byla přidána až po uzávěrce papírového čísla časopisu.)
 
11. Loštice (SU) – pro začátečníky
6. 6.–8. 6. 2014
garanti: Miroslav Křížek, Radek Hykl
První ročník LŠNV pro Olomoucký kraj. Ubytování v zařízení rybářského svazu. Blízkost hradu Bouzov a muzeum tvarůžků v Lošticích je dobrou příležitostí pro spojení Letní školy s těmtito pěknými atrakcemi.(Škola byla přidána až po uzávěrce papírového sla časopisu.)
 
12. Křivenice u Mělníka (ME) – pro začátečníky
10.  5.–11 . 5. 2014
garanti: Hana Beranová, Tomáš Jaša
První ročník dvoudenní LŠNV pro střední Čechy ve spolupráci s nově budovaným ekocentrem v Křivenicích - Ekozahrada pod věží. Ubytování ve stanech na zahradě (případně v hotelu v Horních Počáplích). Základy včelaření, volba a montáž úlů, práce s oddělky v první roce včelaření. (Škola byla přidána až po uzávěrce papírového čísla časopisu.)
 
Kapacita jednotlivých škol je 15 až 20 přihlášených. Přihlášeným budou zaslány podrobné informace včetně způsobu úhrady školného. Další informace a vlastní přihlašování na jednotlivé školy je možné elektronicky na www.psnv.cz/lsnv. Případné další informace lze získat telefonicky na 728 717 375.