Léčivé obklady a zábaly

Marie Šotolová

3/2017, strana 8

Bernadette Bächle-Heldová a Ursel Bühringová ve své knize tvrdí, že obklady a zábaly nám dělají dobře a jsou účinné. Nejen z bylinek, tvarohu, ale například i z vosku, jak uvádí jedna z uvedených receptur.

 

Aby úspěšně pomáhaly, a to bez vedlejších účinků, stačí znát některé důležité fígle. Autorky detailně ukazují, na které potíže se používají jaké obklady a zábaly. Popisují, jakým způsobem suroviny připravit a co je při jejich aplikaci důležité, abyste se vy, vaše děti nebo vaše vnoučata přirozenou cestou s jejich pomocí uzdravili nebo si udrželi dobrou kondici.

Obě jsou na slovo vzaté odbornice. Bernardette Bächle-Heldová je dětskou sestrou a zároveň docentkou přírodního ošetřovatelství. V rodinném bylinářství vyrábí bylinné čajové směsi. Její kolegyně Ursel Bühringová je rovněž zdravotní sestrou. V roce 1997 založila freiburskou školu léčivých bylin.

Popisovaný kompres z včelího vosku mírní kašel. Díky zahřátí těla ulevuje také při kloubních bolestech a ischiasu. Jak na to, to je obsahem jedné z kapitolek knížky, kterou vydala Mladá fronta na konci roku 2016.

ISBN 978-80-204-4026-6