Člověk v tísni a afghánské včely

- redakce

3/2017, strana 9

Humanitární organizace Člověk v tísni podporuje od roku 2013 v provincii Samangan na severu Afghánistánu 25 začínajících včelařů. Jsou to lidé z venkovských rodin, kteří mají o chov včel opravdový zájem, protože jim v této chudé oblasti pomáhá získat nové možnosti obživy.

V Samanganu je med žádanou komoditou, často se sem dováží z jiných afghánských provincií nebo dokonce až z Pákistánu či Turecka.

Když dostali od této organizace každý po dvou včelstvech, vybavení a absolvovali potřebná školení, vrhli se s vervou do práce. „Prodal jsem 4 kila medu a kupci za mnou jezdili dokonce až z Kábulu,“ řekl jeden z podpořených včelařů Mohamed Yousoof. Peníze, které utržil prodejem medu, využil na nákup krávy. Sourozenci měli čerstvé mléko a matka začala plánovat výrobu sýra.

Úspěchy včelařů však zbrzdila tvrdá zima, která výrazně oslabila jejich včelstva. Pak přišla zkáza v podobě útoku divokých sršní. „Z devíti včelstev mi zbyla pouze dvě,“ vzpomíná smutně další z včelařů Abdul Basir. Devatenáctiletý Abdul se o včelky stará společně se svým otcem, učitelem. Ztráta včel pro něj byla těžká. Doufal, že díky prodeji medu bude mít dostatek prostředků, aby se mohl oženit se svou snoubenkou. Plány na svatbu nakonec musel odložit.

Díky projektu Skutečný dárek Člověk v tísni pomohl zatím 25 včelařům. Kromě toho, díky peněžnímu daru z České republiky na koupi jednoho včelstva, absolvovali trénink s veterinářem, během něhož se učili jak včely zazimovat a společně vymysleli obranu úlů před nálety divokých sršní.

Abdulův otec se do budoucnosti dívá s nadějí. „Chtěl bych moc poděkovat lidem z Čech za to, že nám takhle pomáháte. Na začátku jsme neměli mnoho zkušeností, ale s vaší podporou se stáváme opravdovými včelaři.“

            Projekt Skutečný dárek stále pokračuje. Více na http://www.skutecnydarek.cz/p/vceli-ul/.