Lektoři včelařství se vzdělávají

- redakce

3/2017, strana 43

Začátkem února proběhl ve Zruči nad Sázavou dvoudenní workshop pro stávající lektory PSNV. První den byl věnován zásadám správné prezentace. Kurz vedli zkušení přednášející Mgr. Ladislav Koubek a Ing. Tomáš Baran z brněnské agentury Motiv P.

Lektoři PSNV si osvojili zásady přípravy a struktury prezentace, neverbální komunikaci a práci s hlasem. Nechybělo natáčení krátkých prezentací každého účastníka s následným kritickým hodnocením publika a školitelů. Druhý den patřil již včelařství: MVDr. Zdeněk Klíma předal poznatky z terénního vyhledávání a tlumení moru včelího plodu a dále seznámil posluchače se zásadami při řízených degustacích druhových medů. Ing. Petr Texl předvedl měření kvalitativních ukazatelů medu. Kromě známého stanovení obsahu vody ručním refraktometrem a elektrické vodivosti konduktometrem byla předvedena i novinka v „mobilní analytice“ pro včelaře. Jedná se o reflektometr RQflex 10, kterým účastníci kurzu cvičně měřili obsah HMF v medu. Přístroj umožňuje měřit kromě HMF dále obsah glukózy, sacharózy a celkový obsah cukru (glukózy a fruktózy). 

V březnu 2017 začal v Blatné vzdělávací cyklus pro budoucí lektory PSNV. Osloveni byli absolventi zdejšího učebního oboru Včelař, Moravské včelařské školy a kurzu Včelař – Farmář, kteří projevili zájem se stát včelařskými lektory. Soubor tří víkendových kurzů se zaměřuje na prezentační a pedagogické dovednosti a právní novinky v oboru. Protože se jedná o již vzdělané včelaře, frekventanti se seznámí pouze s novými poznatky a trendy v oboru, zejména ze zdraví včel a problematiky kvality medu. Na závěr se uskuteční exkurze do včelařských provozů na Klatovsku a Domažlicku a v německém příhraničí.