Úvodník 3/2007

Karel Jiruš

3/2007, strana 4

Vážení čtenáři,

opět se stal malý zázrak a vyšlo nové číslo Moderního včelaře. Na rozdíl od každodenního zázraku zrození dne a východu Slunce to není nic samozřejmého. Moderní včelař se musí stále proměňovat a přizpůsobovat tak, aby přežil a mohl i nadále vycházet. Téma přežití je ve včelařině téma věčné. Většinou jej ale vztahujeme ke včelám. Včely se musely mnohokrát přizpůsobit měnícím se podmínkám, aby přežily. Přežily ty, co se přizpůsobily, co reagovaly adekvátně změněným podmínkám. Síla přírody je obdivuhodná a stále je co studovat a z čeho se učit.

Jediný živočišný druh na Zemi – člověk – není odkázán jen na variabilitu a selekci. Může použít i rozum, kterým je nadán.

A je na člověku – včelaři, jak bude na změnu situace a podmínek reagovat. Podmínky včelaření se nemění jen teď, měnily se v podstatě neustále. Poslední změna trvá téměř jednu generaci. A pokud bychom pohlédli do minulosti, téměř každá generace včelařů se s něčím utkala.

Půjdeme-li zpět, najdeme mnoho významných až ohrožujících milníků: snahu vyvlastnit a kolektivizovat včelařství, přídělové hospodaření válečného totalitního systému, světovou hospodářskou krizi, první světovou válku a tak dále. A každá generace mohla mít pocit, že před ní stojí řešení nejtěžšího úkolu, který zde dosud nebyl.

Nejsem dostatečně zkušený, ani pošetilý, abych porovnával neporovnatelné. Dovolím si jen upozornit na jedno. Stesky a bědy se jak červená nit táhnou včelařskou historií a včelaři jsou stále zde. Přežili, přizpůsobili se. Většinou.

Neznám řešení, neznám postup a ani bych nikomu nevěřil, kdyby tvrdil, že jej zná. Úspěšná řešení od neúspěšných umí oddělit až historie. Nám nezbývá, než se snažit orientovat, předvídat, zkoušet, porovnávat, posuzovat, korigovat a znovu hledat řešení. Tak jako se mnoho přírodních druhů úspěšně různými způsoby adaptovalo na stejné podněty v prostředí, určitě se včelařům osvědčí různé recepty. Každý včelaříme v jiných podmínkách, s jinými počty včelstev a i jinými prioritami. Každý očekává od včelaření něco jiného v míře rozdílné. Doufám, že dnes zůstali jen ti, co od včelařiny vždy očekávají i radost z práce se včelami. Tuto radost si za peníze nekoupíme. Bohužel to platí i naopak. Takže nám zbývá obnovit schopnost našich předků – přežít v tržní džungli.

Systematičtějším pohledem na marketing, prodej a ekonomiku se budeme snažit vám býti nápomocni. Dopředu ale říkáme, že jen nápomocni.

Ing. Karel Jiruš, člen redakční rady Moderního včelaře