Když se včelaři baví

Milan Motyka

8/2017, strana 4

U kamarádů na Moravě je milé slyšet onu krásnou větu „dojeďte zase“ anebo „přijďte na besedu“. Štvát se za úspěchy tohoto světa přímo vyzývá k tomu, abychom alespoň jednou v roce navštívili své známé. Pokud se to podaří, můžeme být spokojeni.

Léta jezdíme na Biesiadu do Polska. Pouhé pobesedování s včelařskými přáteli přerostlo v bohatou kulturní akci známou široko daleko. Dvoudenní program se pravidelně koná první červencový víkend. Pořadatelem je jedna z největších včelařských firem v Polsku Sądecki Bartnik. Pro vysvětlenou: první slovo je název hor (Sadecké Beskydy) a druhé je brtník, tedy lesní včelař. Velmi hezký lesnatý kraj je zvláště vyhlášený jedlemi, což s sebou nese místní pověstný jedlový med. Firma má své sídlo 250 km od Českého Těšína směrem na Nowý Sacz.

První den jsou v obřím stanu s kapacitou více jak tisíce lidí včelařské vzdělávací přednášky. Setkávají se zde zástupci včelařského výzkumu z Polska i ze zahraničí spolu s včelaři praktiky, majiteli včelařských farem, zlepšovateli, biology, botaniky, lékaři, prostě lidmi, kteří něco ve včelařství umí a dovedou se o své poznatky s návštěvníky podělit. V letošním, už 26. ročníku patřilo přednáškové pódium také hostům z Bulharska a Srbska. Prostor zdobily snímky účastníků včelařské fotosoutěže, vyhlášení pořadatelem. Uplatnily se tu také velkoformátové fotografie se včelařskou tématikou Milana Motyky.

V celém areálu firmy jsou stánky se vším možným, ať už přímo souvisejícím se včelařstvím nebo jen tak, pro potěchu oka a zpestření sortimentu. Je otevřen firemní včelařský obchod, výkupna medu, vosku a propolisu. V provozu je edukační včelařské centrum, včelařské muzeum se svými venkovními a vnitřními expozicemi, nechybějí ukázky řemesel.

Podle mnohaleté tradice musí být všechno počínání podloženo včelařskou tématikou přístupnou rovněž pro nevčelaře. Právě proto probíhají ukázková medobraní, pořádají se znalostní kvízy o včelách, soutěže o velmi cenné kousky z tomboly.

Biesiada je místem setkání přátel, včelařů, malých i velkých, nákupu včelařského nářadí, literatury, DVD filmů. Uzavírají se tu smlouvy a dohody o dalším podnikání.

Následuje Noc svatého Ambrože, krásná podívaná spojená s videoprojekcí na velké plátno, opět zaměřenou na včelařství, letos zvláště na problém neonikotinoidů a geneticky modifikovaných rostlin ve spojení s činností organizace Greenpeace, zaměřené na celosvětovou ochranu přírody. Zní tu hudba, tančí se a dění vrcholí ohňostrojem. Všemu vévodí nadživotní postava sv. Ambrože jako symbolu včelařského a lidského dobra.

Druhý den je ještě slavnostnější. Začíná nástupem vlajkonošů zúčastněných včelařských organizací. Mají se čím pyšnit. Je to opravdu pastva pro oči, kterou Poláci skutečně umí. Pověřený zástupce polského prezidenta poté předává za přítomnosti ministrů, primátorů velkých měst, hejtmanů a poslanců ocenění lidem, kteří se zasloužili o resort včelařství a zemědělství.

Po oficialitách pokračuje kulturní program, který zahajuje vyhlášení včelařské fotosoutěže. Letos se jí zúčastnilo 35 fotografů z celého Polska a konferenciér s úsměvem podotkl, že jim utekla jediná, avšak první cena. Ta totiž putovala do České republiky a získal ji Milan Motyka, fotograf časopisu Moderní včelař.

Součástí programu je výstava dřevořezeb, soch, karikatur a obrazů umělců, kteří celý předchozí týden tvořili v plenéru svá díla. Pak již scénu ovládnou místní i zahraniční hudební soubory. Za Českou republiku letos rozdávala radost svými chytlavými moravskými melodiemi a svižnými čardáši lidová muzika Jackové. K souboru se přidali lidé, kteří si měli chuť zazpívat, zejména členové ukrajinských souborů. Zvuk to byl, jak se patří, vždyť někteří jsou sólisté vídeňské státní opery.

Pódium pak patřilo mažoretkám, bavičům, tanečníkům, imitátorům. Prostě včelaři se bavili a obecenstvo, tedy deset tisíc návštěvníků, kteří se za dva dny do areálu Sądeckého Bartniku vypravili, nešetřilo potleskem. Vše zajišťovali pracovníci mateřské firmy, obsluhovali stánky, parkoviště, hotel, směnárnu. My tam taky byli, jedli, pili a dobrou vůli spolu měli. Jestli jsme vás naladili, tak přijměte už nyní pozvání na 27. Biesiadu do Stróże. Až se přiblíží červenec 2018, najdete aktuální program na www.bartnik.pl.