Včelařem na zkoušku

Jiří Ryšavý

8/2017, strana 7

Českobudějovičtí včelaři přicházejí v roce 150. výročí své organizace s unikátním projektem Včelařem na zkoušku. Inspirovali se v sousedním Bavorsku, kde stát financuje kurz pro zájemce o včelaření bez vlastních včelstev.

Na českém venkově mají lidé možnost získat zkušenosti se včelami takříkajíc po sousedsku, pokud se vypraví pro radu ke zkušenému chovateli. Ve městech je však situace složitější. Základní organizace Českého svazu včelařů v Českých Budějovicích proto přichází s nabídkou celoročního kurzu, kde si adepti včelařství především osahají práci se včelami a získají také nezbytné teoretické znalosti, přičemž si nebudou muset pořizovat vlastní včelstva, ani shánět pozemek pro umístění úlů. K dispozici budou mít spolkovou včelnici.

Frekventanti kurzu, kterých by mělo být mezi deseti až dvaceti, se budou ve dvojici celoročně starat o jedno konkrétní včelstvo. Vyzkouší si tak, co včelaření obnáší a pak se už kvalifikovaně rozhodnou, jestli a jak chtějí pokračovat samostatně. Členství v Českém svazu včelařů není podmínkou. Přihlásit se může každý, kdo má o včelaření vážný zájem, avšak provázejí ho pochybnosti, zdali má k tomuto oboru všechny předpoklady. Stačí napsat na mail zoceskebudejovice@vcelarstvi.cz nezávaznou přihlášku. Poté se uskuteční krátká seznamovací schůzka s lektory kurzu, kde se adept dozví všechny podrobnosti.