Přísně proti nepovoleným a falšovaným pesticidům

8/2017, strana 7

Server www.zemedelec.cz přinesl zprávu Oldřicha Přibíka, podle které Poslanecká sněmovna schválila novelu zpřísňující pravidla pro používání přípravků na ochranu rostlin. „Cílem návrhu je snížit výskyt nelegálních přípravků na ochranu rostlin na domácím trhu, a tím přispět ke zvýšení ochrany životního prostředí a potravinového řetězce,“ řekl poslancům ministr zemědělství Marian Jurečka.

Vládní návrh počítá s razantním zvýšením některých sankcí. Například nejvyšší možná pokuta ve správním řízení za nepovolené přebalování přípravků na ochranu rostlin by se měla zvýšit z jednoho až na tři miliony korun. Stejně se má zvýšit pokuta za uvádění na trh nebo používání nepovoleného přípravku.

V Evropské unii tvoří prodej nepovolených přípravků cca 10 %. V České republice je to dokonce 17,5 procenta. Distributoři přípravků na ochranu rostlin pro profesionální pěstitele se proto budou muset podle návrhu povinně registrovat. Pro včelaře je to dobrá zpráva, protože nelegálně aplikované přípravky s sebou nesou proti povoleným ještě větší nebezpečí, že poškodí včely.