Propolis v lékárně?

Marie Šotolová

10/2017, strana 15

Mezi zájemci o léčbu propolisem koluje tvrzení, že je z farmaceutického hlediska problémem. Kvůli odlišnosti každého druhu nemůže být obsah jeho účinných látek standardizován. Dále pak obsahuje alergenní složky. Nicméně odborný tisk určený lékárníkům přinesl v této souvislosti před dvěma roky informaci, kterou prosím nepovažujte za reklamu, ale za zajímavou informaci, že propolis už do lékáren proniká.

 

Téma různorodého složení propolisu a alergenních složek řešil od 70. let 20. století italský farmaceut a fytoterapeut Giuseppe Maria Ricchiuto (1938) jako odezvu na atak syntetických léčiv. V roce 1990 byl na základě jeho výzkumů podán první patent opírající se o vědeckými metodami prokázaný účinek propolisu proti stafylokokům a streptokokům, s antioxidačními, protivirovými a imunomodulačními účinky.

Následoval patent na medicínský propolis Estratto di Propoli Idrodispersibile Decerata (E. P. I. D.) v podobě extraktu zbaveného vosků a rozpustitelného ve vodě. Časopis Farmi News (Edukafarm 3/2015, s. 19) uvádí: „Účinnými látkami jsou polyfenoly, jejichž oddělení od alergenního zbytku se dociluje s pomocí mikroorganismu Lactobacillus helveticus, jenž obsahuje specifický enzym s cinnamoyl esterázovou aktivitou a který alergenní látky napadá a poškozuje.“

Celou škálu léčiv na bázi zmíněného patentu dnes vyrábí dr. Ricchiutem založená firma Specchiasol, s. r. l., z města Bussolengo poblíž Verony.