SVS odhalila výrobnu falšovaného medu

Petr Vorlíček

11/2017, strana 7

Státní veterinární správa (SVS) 10. 10. 2017 oznámila, že ve spolupráci s městskou policií odhalila výrobnu falšovaného medu v prostorách zahradního domku zahrádkářské kolonie v Sokolnicích u Brna. 

Med směřoval do tržní sítě v Praze, Olomouckém, Jihomoravském a Zlínském kraji. Podle zákona o potravinách hrozí subjektu, který falšovaný med vyrobil a uvedl na trh, pokuta ve výši až 50 milionů korun. Prodejce za podobné podvodné jednání již v minulosti dostal od veterinárního dozoru pokutu ve výši 115 000 Kč.

Med falšoval přidáváním cukerného roztoku do jiného medu. Vyšetření úředních vzorků v akreditované laboratoři ukázalo, že výrobek nevyhovoval fyzikálně-chemickým požadavkům na med stanoveným platnou legislativou. Na etiketě navíc uváděl jméno smyšleného včelaře včetně identifikačního čísla náležícího jinému podnikatelskému subjektu: název výrobku Med lesní, fiktivní jméno výrobce – Jan Okal, IČO: 45506558.

„Na základě těchto zjištěných skutečností SVS důrazně apeluje na spotřebitele a obchodníky, aby se vyvarovali nákupu takového pochybného produktu. Prodej uvedeného falšovaného medu byl veterinárními inspektory odhalen například při kontrolách v holešovické tržnici a na farmářském trhu v Praze na Proseku,“ uvedl ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Při kontrolách bylo zabaveno několik desítek kilogramů tohoto falšovaného medu, který byl následně zlikvidován. Celkové množství produktu vyráběného uvedenou výrobnou však není v tuto chvíli známé a je předmětem dalšího vyšetřování.

Platné příslušné předpisy říkají, že med je potravina sacharidového charakteru čistě přírodního původu, do které nesmí být cukr žádným způsobem přidáván a nesmí z něj být žádné další složky odstraňovány.  Med mohou uvádět na trh pouze registrované nebo schválené výrobny medu a včelích produktů. Med může být také v malých množstvích prodáván přímo včelařem v jeho domácnosti, hospodářství, tržišti a maloobchodní prodejně na území kraje, v němž se nachází stanoviště jeho včelstev.