Uctění památky MUDr. Filipa Terče

Marie Šotolová

11/2017, strana 6

100. výročí úmrtí otce moderní apiterapie MUDr. Filipa Terče uctili včelaři v 7. 10. 2017 v Mariboru a 27.-29. 10. 2017 v Kdyni za účasti české a mariborské delegace. 

100. výročí úmrtí otce moderní apiterapie MUDr. Filipa Terče uctili 7. října 2017 v Mariboru tamní včelaři za účasti české delegace. Stalo se tak formou odborné konference o léčbě včelími produkty, kterou ve Slovinsku zmíněný lékař propagoval. Kromě včelařů z České republiky se na oslavách podílel starosta města Kdyně Jan Löffelmann, který nechal zhotovit pamětní desku se jménem této významné osobnosti narozené v nedalekém Prapořišti. Tu spolu se zástupci mariborských včelařů a za přítomnosti autora Terčova životopisu MUDr. Gregora Pivce odhalil na tamním hřbitově. 

Památku MUDr. Filipa Terče vzpomněli v jeho úmrtní den 28. 10. 2017 členové Pracovní společnosti nástavkových včelařů během prvního dne Mezinárodní apiterapeutické konference v Kdyni. Na konferenci, kde přednášeli významní apiterapeuti z šesti zemí světa, přijelo téměř 250 zájemců o tento obor z České a Slovenské republiky. Přednášky Moisése Asíse z Miami v USA a Pedra Péreze Gómeze z Madridu ve Španělsku uveřejníme v prosincovém vydání Moderního včelaře. Tuto významnou akci podpořilo Ministerstvo zemědělství a město Kdyně.