Román Historie včel

11/2017, strana 35

Dobrovský, s. r. o., vydal v těchto dnech román norské spisovatelky Majy Lunde Historie včel. Autorka, která byla dosud známá především svou tvorbou pro děti a mládež a televizními scénáři, před dvěma lety představila na londýnském knižním veletrhu tuto svou první knihu pro dospělé čtenáře. Knížka zaujala vydavatele, kteří koupili práva pro překlad v 19 jazycích a 30 zemích. Jednou z nich je také Česká republika.

Román líčí první skromný pokus člověka o zkrocení včel, přes běžné průmyslové zemědělství až do budoucnosti, kde včely už vymřely. Součástí jsou tři příběhy o vztazích mezi rodiči a dětmi a o lidské zranitelnosti. 

William je zklamaný biolog a obchodník s osivem, žijící v Anglii roku 1852. Právě se chystá postavit zcela nový typ úlu, který jemu i jeho dětem zajistí čest a slávu. Dalším protagonistou je Georg, majitel krachující včelí farmy v podmínkách USA a roku 2007. Spasí farmu jeho syn? Hrdinou posledního příběhu je Tao žijící v Číně, ve vzdálené době, kdy už včely na světě vyhynuly a on musí rostliny opylovávat ručně.

Kniha Majy Lunde je o vyhynutí včel. Všechny tři příběhy se navzájem prolínají, setkává se zde minulost, přítomnost i budoucnost. Přestože jde o čistou beletrii, mohla by najít v nastávající zimě své místo na našem stole. Přece jenom máme teď trochu víc času se zastavit a přemýšlet nejen o typech úlu a druzích léčiv, ale i o filosofii života spjatého se včelami.

ISBN 978-80-7390-329-9