Malí, ale šikovní

Marie Šotolová

1/2018, strana 4

Propagovat včely se dá na sto a jeden způsob. Poláci, patřící mezi světovou včelařskou špičku, na to šli neotřele a jako správní patrioti za pomoci svého kultovního auta. Tedy nikoli jednoho, ale rovnou třinácti maluchů. Na trase dlouhé 1 680 kilometrů vedoucí z Krakova, kde se vyjíždělo 8. září 2017, až do severopolského Košalínu (Koszalin) na 35. všepolské včelařské dny, které se konaly 15.–17. 9. Pravda, jeden fiátek zůstal kvůli poruše v Sądeckim Bartniku, ale ostatní neohroženě směřovaly k Baltu. 

Cestou navštěvovaly za velké mediální pozornosti významné včelařské farmy, šlechtitele, ale také vědecká a školicí zařízení mající co do činění se včelami. Ve Varšavě pak ministerstvo zemědělství.

Díky posádkám aut se lidé, kteří se s nimi během trasy setkali, dozvěděli, že každý může pomoci včelám výsadbou medonosných rostlin na zahradách i balkonech. Včelaři z maluchů je požádali také o to, aby prostředky na ochranu rostlin používali v souladu s pokyny výrobců, trávníky kolem svých domů vyměnili za kvetoucí louky a upozornili je na potřebnost včel také ve městech.

Redakce Moderního včelaře děkuje časopisu Pasieka za možnost převzít tuto informaci a za poskytnuté fotografie.