Učit se od včel

Cherilyn Haurová

1/2018, strana 7

Nizozemští včelaři již nyní chystají první mezinárodní konferenci o přírodním včelaření Learning from the Bees, která se bude konat od 31. srpna do 2. září 2018 v Doornu poblíž Utrechtu.

Cílem konference je uznat včelu medonosnou jako stvoření hodné úcty a ochrany. Místo toho, abychom nejprve zajišťovali potřeby včelařů, měli bychom si položit otázku, co je zapotřebí udělat k zajištění budoucnosti včel. Důležité také je, jak může přirozené chování včel inspirovat člověka nejen k zachování (zemědělské) krajiny, ale také k úpravě včelařských metodik. Stručně řečeno, co se můžeme od včel učit?

Akce Učit se od včel bude první svého druhu. Sdruží včelaře chovající včely přirozeným způsobem, vědce, ochránce přírody, umělce a milovníky včel z celého světa. Cílem je vytvořit mezinárodní síť s úkoly:

  • Budovat a sdílet znalosti založené na nejnovějším vědeckém výzkumu a praktických zkušenostech.
  • Sdílet inspiraci a učit se z iniciativ a projektů od kořenů až po politickou úroveň.
  • Podniknout kroky směřující k vytvoření mezinárodního sdružení „Učit se od včel“, které se bude věnovat ochraně včel a podpoře jejich zájmů.

Počítá se s účastí 19 odborníků z celého světa. Chybět nebude například Thomas Seeley, jehož jméno je známé napříč včelařským světem. Z České republiky vystoupí Leoš Dvorský, autor publikací na téma přirozeného včelaření. Do konce ledna 2018 je možné se přihlásit do paralelní sekce se svým příspěvkem. Již nyní si lze předběžně rezervovat účast. Vzhledem ke konferenčnímu poplatku 300 € je také vhodné sledovat termín, do kdy se budou přijímat přihlášky za zvýhodněnou cenu.

Vše na http://www.naturalbeekeepingtrust.org/conference.