Přírodní med v lékařství a ve farmacii

Marie Šotolová

1/2018, strana 19

Polská firma Sądecki Bartnik (www.bartnik.pl), která je největším polským zpracovatelem medu, vydává řadu odborných včelařských knih. Letošní novinkou je mj. titul Miód naturalny w medycynie i farmacii (Přírodní med v lékařství a farmacii). Autorem knihy je A. I. Tichonov, člen Ukrajinské akademie věd. Knihu do polštiny přeložil spolupracovník Moderního včelaře prof. Bogdan Kędzia. Vzhledem k jazykové blízkosti může být knížka užitečná také pro českého uživatele. Kapitoly o obecných vlastnostech medu jsou totožné s informacemi, které jsou k dispozici v naší včelařské literatuře.

Ale i tady lze nalézt různá doplnění známého, například data o obsahu cukrů a bílkovin v nektaru a pylu, o druzích dalších rostlin, které neuvádí ve svých knihách Oldřich Haragsim. Zajímavý je popis organoleptických vlastností mnoha jednodruhových medů, z nichž některé lze získat i na našem území. Kromě běžných jde například o med z červeného jetele, či z ovocné šťávy nebo z hořčice. Jiné jsou pro nás kuriozitami, jako pomerančový, ibiškový nebo z bavlníku.

Rozsáhlá pasáž se zabývá laboratorním odhalováním látek, které se používají při falšování medu.

Součástí kapitoly o využití medu v léčbě a kosmetice jsou konkrétní recepty, často souběžně využívající léčivé byliny. Je zde také přehled medikamentů prodávaných v lékárnách s obsahem medu, jako jsou sirupy Propomiedin, Propilis_LM či nosní kapky Proporinol nebo tablety Spirumiel a Apitar. V dnešní době, kdy probíhá globální obchod přes e-shopy, není od věci být informován i o těchto produktech, které využívají apiterapii.

V dosažitelné české odborné literatuře není příliš zmínek o zpracování medu lyofilizací, kdy jsou výsledným produktem medové tablety. Právě tato technologie je v knížce široce popsána a otevírá další téma, o kterém se v souvislosti s včelími produkty bude jistě mluvit.

ISBN 978-83-61904-13-7