Soutěž Česká hlava 2017 ocenila českou apidologii

1/2018, strana 28

V neděli 3. 12. 2017 mohli diváci ČT 2 sledovat slavnostní vyhlášení 16. ročníku soutěže pro nejlepší české vědce Česká hlava. Mezi laureáty přebírajícími v prostorách Vysoké škole ekonomické v Praze nejvyšší ocenění, kterého může vědec v České republice dosáhnout, byl specialista na virus deformovaných křídel včel. V kategorii Doctorandus přírodní vědy, cena společnosti Veolia Česká republika zvítězil Mgr. Karel Škubník z brněnské Masarykovy univerzity. 

Pracuje ve vědeckém týmu strukturního virologa Pavla Plevky z brněnského střediska CEITEC, který dosáhl významného úspěchu, když publikoval výsledky práce na poli virů ohrožujících včely v prestižním americkém časopise Proceedings of the National Academy of Sciences. O této skutečnosti jsme vás bezprostředně informovali v Moderním včelaři 2/2017.

Virus deformovaných křídel (DWV) související se zamořením včelstev varroózou je jednou z příčin syndromu zhroucení včelstev. Virus izolovali před třiceti lety Japonci. Nyní doktorand Karel Škubník popsal strukturu tohoto viru za různých podmínek. Objevil, jakým způsobem vstupuje virus do včelích buněk, čímž otevřel možnost k vytvoření protivirové látky, která by tuto nemoc mohla léčit. Nebyl to pouze on, kdo se pokoušel charakterizovat tento virus, ale jen jeho napadlo zkombinovat dvě metody virologického studia, kryo-elektronovou mikroskopii a rentgenovou krystalografii. Použití takové kombinace je u nás unikátní a ani ve světě ji neuplatňuje mnoho pracovišť.

Jeho práce se nyní dostala na stůl porotců České hlavy a získala jejich hlasy. Vítězného vědce jsme požádali, aby předmět svého bádání přiblížil čtenářům Moderního včelaře.