Současný platný stav legislativy dotýkající se změny oznamování umístění včelstev

Ministerstvo zemědělství

2/2018, strana 46

Dne 26. 12. 2017 nabyla účinnosti vyhláška č. 428/2017 Sb., kterou se mění vyhláška č. 327/2012 Sb. o ochraně včel, zvěře, vodních organismů a dalších necílových organismů při použití přípravků na ochranu rostlin. Jednou z nejdůležitějších změn je výpadek povinnosti hlásit stanoviště včel a kočovná stanoviště na obecní úřady, kde měli zemědělci povinnost se s nimi seznámit před aplikací postřiků. Jaký bude současný postup, aby nedocházelo k postižení včelstev? Níže uvádíme odpověď, kterou redakci Moderního včelaře poskytl 1. 2. 2018 Tiskový odbor Ministerstva zemědělství.

Novela vyhlášky zde

Komentář Ministerstva zemědělství

Ministerstvo zemědělství již od roku 2015 aktivně připravovalo zásadní změnu v evidenci včelstev. Důvodem této zásadní změny byl především požadavek farmářů, kteří chtěli zajištění efektivního přehledu o umístěných včelstvech v krajině, a to z důvodů jejich ochrany při aplikaci postřiků. Původní administrativní povinnost pro chovatele včel, tj. oznámení umístění včelstev a počtu včelstev na obecní úřady, byla zrušena. Důvodem bylo především snížení administrativní náročnosti vůči chovatelům včel, ale současně tento systém nebyl již dostatečně pružný a v mnohých případech i nefunkční. 

 

Jednou ze základních priorit nového systému bylo dosáhnout digitalizovaného zdroje informací o stanovištích včelstev, a to v souladu se všemi právními předpisy. Základem pro zavedení tohoto přehledu je evidence vedená v Českomoravské společnosti chovatelů, a. s., Hradišťko, (dále jen ČMSCH, a. s.), a to jednak podle ustanovení § 23 (Povinnost chovatelů) zákona č. 154/2000 Sb., o šlechtění a plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat a o změně některých souvisejících zákonů (plemenářský zákon), ve znění pozdějších předpisů, a podle § 80 (Hlášení počtu včelstev a umístění stanovišť k 1. září kalendářního roku) a následných ustanovení vyhlášky č. 136/2004 Sb., kterou se stanoví podrobnosti označování zvířat a jejich evidence hospodářství a osob stanovených plemenářským zákonem, ve znění pozdějších předpisů. Tato povinnost stanovená plemenářským zákonem pro chovatele včel je současně zahrnuta v § 51 odst. 5 zákona č. 326/2004 Sb., o rostlinolékařské péči a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o rostlinolékařské péči). Správně uvedené informace ČMSCH, a. s., a to jak o osobě chovatele, včetně kontaktů, tak i umístění včelstev v krajině, jsou klíčové údaje v této databázi.

 

Příslušný zemědělec respektive profesionální uživatel podle zákona o rostlinolékařské péči má za povinnost podle odst. § 51 odst. 2 „zjistit prostřednictvím evidence hospodářství podle objektů určených k chovu evidovaných zvířat podle zákona o zemědělství informace k umístění stanovišť včelstev v dosahu alespoň 5 km od hranice pozemku, na němž má být aplikace provedena, a minimálně 48 hodin před provedením aplikace oznámit dotčeným chovatelům včel aplikaci přípravku“.

 

Ministerstvo zemědělství v současné době připravuje aplikaci, která umožní profesionálnímu uživateli zjistit podle aktuálních informací z databáze ČMSCH, a. s., prostřednictvím systému LPIS, rozmístění včelstev v daném území v okruhu 5 km od dílů půdního bloku, který chce zemědělec ošetřit postřikem. Kromě základních informací, jako je např. tel. kontakt, elektronická adresa atd., bude možné v systému uvést i doručovací adresu. Tato aplikace je v současné době v testovacím provozu a začátkem měsíce března tohoto roku již bude plně k dispozici. Jedná se o velice přehlednou a efektivní aplikaci odpovídající požadavkům, a to jak farmářů, tak i ochrany včel. Přestože se nejedná o malé množství údajů, je rozhodné to, aby především farmáři plnili zákonnou povinnost a chovatelé včel byli vstřícní ke vzájemné komunikaci. Vždyť se jedná především o ochranu včelstev, která přinášejí užitek oběma skupinám.