Slovo úvodem 1/2008

Petr Texl

1/2008, strana 4

Vážené čtenářky a čtenáři,
máte před sebou první číslo již 5. ročníku časopisu Moderní včelař. Časopis má nejen vyšší prodejní cenu ale také pravidelnou vnitřní přílohu a přepokládám i pro vás aktuální obsah. Možná některé z vás zajímá, kolik včelařů má přístup k tomuto časopisu? Kolik lidí časopis čte?

Kvalifikovaný odhad o počtu čtenářů časopisu Moderní včelař je osm až deset tisíc. Děláme vše pro to, aby možnost opatřit si časopis měl každý zájemce o moderní a jednoduché včelaření. Kromě předplatného v ČR a na Slovensku je možný i přímý nákup časopisu téměř ve všech prodejnách se včelařskými potřebami v ČR a na Slovensku. Mrzí nás, že velice navštěvované prodejny v ČR (v Praze prodejna ČSV v Křemencově ul. a v Nasavrkách prodejna Včelařského vzdělávacího centra) nabídku prodeje nevyužily. Jednatel Včelařské prodejny a bistra ČSV, s. r. o., MVDr. Miloslav Peroutka, CSc., nám sdělil: „Děkuji za nabídku možnosti prodeje Moderního včelaře v naší prodejně. Český svaz včelařů, o. s., odebírá časopis do knihovny. V prodejně žádné časopisy neprodáváme“. V časopisu Včelařství č. 12/2007 v článku o odebíraní tuzemských a zahraničních časopisů knihovnou ČSV Moderní včelař v seznamu chybí, ačkoliv několik výtisků do knihovny posíláme.

Zcela nesrozumitelnou informaci lze získat na webových stránkách ČSV www.vcelarstvi.cz v kapitole Časopis Včelařství. Časopis Včelařství je zde charakterizován takto: „S přihlédnutím ke skutečnosti, že Včelařství je jediné periodikum obsahově orientované na daný obor, má při šíření informací ve směru k odborné i široké laické veřejností nezastupitelné místo.“ Možná jde o informaci z dob před vyjitím prvního čísla Moderního včelaře. Jde tedy o zastaralou informaci, kterou je třeba uvést do souladu se skutečným stavem.

Již 5. rokem není časopis Včelařství v ČR pouze jediným včelařským periodikem a šíření informací k široké laické veřejnosti je problematické při vazbě povinného odběru časopisu Včelařství na členství v ČSV. Jsou to všechno náhody, nebo účelová demagogie? Tuto dezinformaci platí daňoví poplatníci, kteří ročně přispívali z rozpočtu České republiky 25 mil. Kč na veřejně prospěšnou činnost ČSV. Za tyto nepravdivé informace veřejnosti se stydím i jako předseda Základní organizace ČSV a místopředseda OV ČSV.

Státní správa, reprezentovaná pro obor včelařství Ministerstvem zemědělství ČR, se nám také vyhýbá. Ve vydané Situační zprávě o včelařství není žádná zmínka o aktivitách PSNV-CZ a časopisu Moderní včelař ve prospěch včelařství. Na jednom místě se však zmínka o PSNV-CZ a časopisu Moderní včelař přece jenom objevila. Bylo to v projevu předsedy ČSV Mgr. Luďka Sojky na jarním semináři na Ministerstvu zemědělství, kdy před Laurentem Lourdaisem, generálním ředitelem odboru zemědělství Evropské komise, byla zdůrazněna činnost více subjektů v oboru včelařství v ČR.

Účast PSNV-CZ na jednáních na Ministerstvu zemědělství ohledně evropských dotací také až na prosazené refraktometry byla problematická. Návrhy PSNV-CZ, byť měly racionální jádro a pro včelaře jsou velice potřebné, záhadně odstranili právníci na MZe, resp. Legislativní rada vlády. Ani přes urgence se nepodařilo odstranit v novele nařízení vlády diskriminaci při čerpání evropské dotace na semináře pořádané PSNV-CZ, ačkoliv právní rozbory tento typ diskriminace jednoznačně odsuzují.

Tolik o našich loňských aktivitách a pozicích se státní správou a odpovědnými pracovníky ČSV. Na úrovních OV ČSV a ZO ČSV je spolupráce výborná, vždy je v popředí odbornost a věcný zájem o včelařství.

V současné době však musíme hledět do blízké budoucnosti. Letošní předjaří a jaro bude velmi dramatické. Pravděpodobně se naplní prognózy o úbytku mnoha včelstev, a naopak se nenaplní předpovědi o ztrátách malých a pouze jen lokálních. Bude třeba včelaře povzbudit a naučit tvořit nová včelstva, doplnit ztráty a navzájem si pomoci. Nečekat na sčítání ztrát a dožadování se podpory od státu. Musíme se naučit včelařit aktivně – tzn. nejen vytáčet med, ale mít celoroční přehled o nákazové situaci ve včelstvu a potom včas učinit cílená opatření. Máme záměr orientovat k této problematice články a přílohy v Moderním včelaři. Také letošní akce PSNV-CZ, jako letní škola, workshopy, kurzy, semináře a přednášky, budou více reflektovat aktuální situaci v oboru.

Přeji všem tvůrcům časopisu Moderní včelař šťastnou a prozíravou ruku při psaní článků na aktuální téma. Včelařům přeji radost ze včelaření a všem čtenářům přeji pěkné a inspirující čtení v roce 2008.

Petr Texl, předseda PSNV-CZ