Samotářky de luxe

Marie Šotolová

6/2018, strana 37

Luxusní fotografickou publikaci o samotářských včelách, čmelácích a vosách z celého světa pod názvem Bienen vydalo rakouské nakladatelství Leopold Stocker Verlag Graz – Stuttgart (www.stocker-verlag.com). Jedná se o překlad knihy, kterou v roce 2015 vydal Voyageur Press v USA.

Fascinující snímky 104 včel jsou dílem dvou severoamerických autorů. Sam Droege pracuje v USA jako biolog v patuxentském výzkumném centru zaměřeném na divokou přírodu v státě Maryland. Zabývá se ptactvem, obojživelníky a hmyzem, o nichž publikuje v prestižních médiích. Předmětem jeho zájmu se staly také samotářské včely, které katalogizuje a fotografuje. Laurence Packer je profesorem biologie na York University v kanadském Torontu. Přednáší o entomologii a biodiverzitě. Popsal přes stovku druhů volně žijících včel, a kromě jiných titulů je autorem příručky o včelařství.

Přáním vydavatele nebylo dát na knižní trh vysoce odbornou publikaci, ale přivést čtenáře ke vztahu k přírodě prostřednictvím dechberoucích snímků, které ukazují, jak je hmyzí říše nádherná. Nicméně prostor pro statistiku výskytu samotářek se také našel, a pod jednotlivými včelami najde čtenář popis jejich typických vlastností a místa obvyklého výskytu.

Fotografie včelích exponátů ze všech světadílů jsou na jednotném černém pozadí, takže vynikne tvar jejich těla, zbarvení, každý detail tykadel, křídel, očí a nožek. Červenou barvou překvapí Edwyniana, zvaná anglicky Tomato-Colored Bee (včela v barvě rajčete), kterou sebral v Chile Laurence Packer. Nebo evropská hedvábnice z břečťanů Colletes hederae. Či „oranžová tulačka“ čalounice Megachile lanata nalezená na jednom z havajských ostrovů. Stačí jen listovat a těšit se z dokonalosti dalších a dalších včel a vynalézavosti matky přírody.

Litovat lze jediné, a sice že kniha zatím nevyšla v České republice. Pro vztah lidí, dnes vizuálně orientovaných, k volné přírodě by to znamenalo mnoho.

ISBN 978-3-7020-1589-3.