Povzbudivé setkání na Světě knihy

Marie Šotolová

6/2018, strana 36

Už po dvacáté čtvrté se na pražském výstavišti konal Mezinárodní knižní veletrh a literární festival. Konkrétně od 10. do 13. května. Přestože je vždy zaměřený na beletrii, není od věci se tam vypravit, byť je převažujícím zájmem naučná literatura. Pilně jsme proto obešli všech 208 stánků 29 států a pátrali, kde se mihla jakákoliv včela. Kajícně přiznáváme, že pokud se včel týkaly maďarské, čínské a izraelské, aniž by je doprovázela vyobrazená včela, neodhalili jsme je, neznajíce tyto jazyky ani zbla.

Z 46 000 návštěvníků, kteří letos do Holešovic zavítali, jsme možná působili podivínsky. Ke cti vydavatelů a hostesek je nutno říci, že když slyšeli o našem přání, snažili se pilně najít alespoň jeden obrázek, kde by byla včelka.

Obecně lze říci, že téma a ilustrace k včelám byly nejčastější v sekci knih pro děti. Pokud se vystavovaly monotematické „včelí“ knížky, tak šlo o českou produkci, kterou jsme vám v Moderním včelaři již představili v minulých letech. Potvrdili jsme si tak, že vás informačně nešidíme, což nás ješity potěšilo. Platí to i o komiksu, který byl hlavním žánrem Světa knihy 2018. Šlo o paperback Johann Gregor Mendel (viz MV 5/2018). Nabízíme vám proto jen větší či menší kuriozity s klíčovým slovem Včela, pčela, bee, Biene, abeille.

Příští rok se na jubilejní 25. Svět knihy vydáme opět, a zase s nadějí, že se to tam bude knížkami o včelách jen hemžit.