Med roku 2018

Radek Hykl

6/2018, strana 45

Již tradiční soutěž Med roku s mezinárodní konferencí se letos v září uskuteční opět v Brně, ale v nové lokalitě. Novinkou také budou nově proškolení degustátoři medu.

 

 

 

Vyhodnocení IV. ročníku soutěže Med roku 2018 se letos uskuteční v Brně. Ve společenském domě Rubín zasednou 14. září degustátoři a odborní hodnotitelé, aby vybrali nejlepší medy ze zaslaných vzorků.

Během víkendu 15.–16. 9. budou všechny vzorky vystaveny a připraveny k ochutnávce a hodnocení veřejností. Jedna z cen totiž jedna vzejde právě z hodnocení návštěvníků akce.    V sobotu se od 10.00 do 17.00 hodin uskuteční odborná mezinárodní konference „Ošetřování a zdraví včel“. Program včetně přihlášky je na www.medroku.cz. V úvodní přednášce se například Milan Havelka podělí o své zkušenosti z vlastní praxe chovu nadměrně silných včelstev, které mu přinášejí vysoké výnosy medu. Odpoledne uslyšíme z úst Mgr. Heleny Prokové, Ph.D., ze Slovenska, poznatky o léčbě varroózy pomocí izolace matky pouze na dvou rámcích. Závěrem se bude doc. Ing. Antonín Přidal, Ph.D., věnovat aplikaci kyseliny šťavelové. V části programu věnované širší veřejnosti zazní přednáška o apiterapii MVDr. Zdeňka Klímy.

Možnost přihlásit se do soutěže Med roku 2018 máte ještě nyní, je pouze třeba registrovat se na www.medroku.cz. Standardizovanou sklenici a zasílací obal vám zašleme. Do soutěže se zasílají 2 sklenice medu. Jedna je vaše vlastní a dokládá, v jakém balení med prodáváte, což porota bude hodnotit. Druhá standardizovaná sklenice dodaná pořadatelem soutěže je bez označení. Med z této sklenice poslouží částečně pro laboratorní rozbor, částečně k odborné degustaci a pro veřejnou ochutnávku. Každý, kdo do soutěže med zašle, obdrží certifikát z akreditované laboratoře Státního veterinárního ústavu Olomouc, který provede kromě základního vyšetření i stanovení aktivity diastázy v medu. Počet vzorků, které organizátoři přijmou do soutěže, je letos omezen na 185 vzorků. Proto s případným přihlášením neváhejte.