Šance pro medové recepty

Jitka Taussiková

9/2018, strana 5

Národní zemědělské muzeum vytváří sbírku starých kuchařek, rodinných a regionálních receptů, tištěných i psaných rukou. Pokud schraňujete po babičce recepty na dávné místní dobroty, například slazené medem, zapojte se do projektu Kulinární dědictví českých zemí: paměť, prezentace a edukace. Jeho cílem je uchovat národní gastronomické zvyklosti a ukázat jejich význam pro současnost.

Muzeum proto přivítá, když se podělíte s jeho badatelským týmem o své poklady. Není nutné, abyste své rodinné bohatství muzeu rovnou věnovali, můžete je pouze zapůjčit. Muzejní dokumentátoři materiály ofotografují a neporušené vám je vrátí zpět.

Získané recepty zpracují odborníci z Národního zemědělského muzea, Slezské univerzity v Opavě, Vysoké školy hotelové v Praze, Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského. Výsledkem výzkumu budou výstavy, workshopy a mapa, které v kulturně historických souvislostech představí vývoj stravování včetně kulinární tradice na našem území. V plánu je vydat tři knížky: Tradiční stravování a pokrmy jako součást regionální a národní identity ve vědomí a paměti současné společnosti, dále Paměť chuti – prezentace kuchařských knih předmoderní a moderní doby jako pramenu pro poznání každodennosti a kulinární kultury vybraných společenských vrstev a konečně encyklopedii Kulinární dědictví Čech, Moravy a Slezska. Poslední titul se zaměří na dobové suroviny, pokrmy, nápoje, tradice všedního a svátečního stravování a stolování, osobnosti, písemné a tištěné prameny. Med a medovina zde jistě nebudou chybět.

Pokud se rozhodnete pomoci uchovat kulinární bohatství českých zemí, uveďte co možná nejvíce podrobností o receptu, kuchařce či receptáři. Nezapomeňte uvést, z jakého období a jakého regionu recepty pocházejí. Kromě dobrého pocitu vás potěší rodinná vstupenka do Národního zemědělského muzea, kterou dostanete jako poděkování.

Kontakt: Jitka Sobotková, jitka.sobotkova@nzm.cz, www.nzm.cz.