Buckfastky v Beskydech

Andrzej Bielesz

9/2018, strana 15

Tématem Moderního včelaře 8/2018 byly včely Buckfast. Na výzvu naší redakce podělit se o zkušenosti s chovem tohoto plemene reagoval Andrzej Bielesz, který včelaří na severní Moravě. Své praktické zkušenosti uvádí v následujícím článku.

Aktuálně se starám o více než stovku včelstev na rámkové míře Langstroth 1/1 a 2/3. Úly jsou nezateplené, nepoužívám mezistěny, včelařím na volné stavbě. Část chovám ještě na klasické míře 39 x 24 cm, ale předem zmíněná rámková míra mi vyhovuje lépe. Buckfastky mám na svých včelnicích zastoupené z více než 80 %.

Jaké je mé krátké srovnání s kraňkou? Buckfastky jsou absolutně nerozbíhavé na plástech a je s nimi radost pracovat v jakémkoliv počasí a roční době. Co se týká mírnosti, jsou na tom podle mě dobrá kraňka s buckfastkou stejně. Buckfastka však snese mnohem stísněnější prostor a nemá takovou potřebu se rojit. Potvrzuji zkušenosti včelaře ze Šumavy, že v chladnějším počasí a v pozdním létě buckfastka předčí kraňku v letové aktivitě. V porovnání s kraňkou má včelstvo na konci léta více létavek a využije lépe pozdní snůšku. Což je dáno především tím, že u buckfastek není po slunovratu tak patrný pokles plodování a matka naplno ploduje až do září, takže se výrazně prodlouží včelařská sezona. Je třeba tomu přizpůsobit systém vedení včelstva a dát si pozor na minimum ponechaných zásob. Navíc včely pěkně staví v srpnu i v září. Dají se dělat krásné červencové oddělky, které dojdou lehce do potřebné síly pro zdárné přezimování.

Buckfast však rozhodně neploduje celou zimu, jak jsem párkrát četl, ale čeká, až se v předjaří objeví první pyl a nektar. Já osobně nemám rád včelstva, která při první oblevě začínají s plodováním. Můj názor je, že je třeba zazimovat zdravá a silná včelstva, což včelař ovlivní nejpozději v pozdním létě a na podzim.

Plemenný materiál mám z německé alpské oblasti, kde ve stanici v nadmořské výšce 850 m šlechtí tyto včely s ohledem na varroatoleranci. Nejdříve jsem choval buckfastky původem z oblasti s mírnějším klimatem, které opravdu plodovaly i v zimním období, takže je nutné vědět, že není Buckfast jako Buckfast.

Posledním mým poznatkem je abnormální tmelení propolisem, přestože ho bratr Adam hodnotil jako malé. Nedovolím si posoudit, jestli je lepší to nebo ono. Každý má právo výběru a každému sedne něco víc.

Přeju všem pěkné chvilky u včel a pevné zdraví jak vám, tak vašim včelám.