Včelařská expozice na Zemi živitelce

9/2018, strana 44

Výstava Země živitelka konaná v poslední dekádě srpna v Českých Budějovicích zaznamenala rekordní účast 115 697 návštěvníků. Na výstavišti podle údajů pořadatelů mělo expozici 569 vystavovatelů z 24 zemí. Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ vystavovala stejně jako loni uprostřed areálu v pavilónu B4.

Na stánku Pracovní společnosti nástavkových včelařů CZ se tradičně prodávala odborná literatura včetně časopisu Moderní včelař a každý kolemjdoucí mohl posedět při kávě a rozprávět o včelařských aktivitách.

Novinkou letošní expozice PSNV-CZ  bylo pexeso Včelí království. Kresby včelky Bídi od známé autorky Kristýny Sataryové jsou doplněné česko-anglickými popisky. Dále byla nově prezentována kniha Milana Motyky Sladký život. Autor se vydával deset let s fotoaparátem za včelařskými motivy. Publikoval je pak na 224 stranách křídového papíru formátu 32 x 24 cm. Knihu vydala polská společnost Sadecki Bartnik v česko-polsko-anglické verzi.

Dlouholetý člen PSNV-CZ Jiří Přeslička představil na stánku hned dva zajímavé exponáty.

 

Zdvihání nástavků je hračkou

Z jeho vlastní dílny pochází zdvihací zařízení na nástavky (zdvihák), který je, jak autor uvádí, jednoduchý a funkční. Při otáčení klikou se na dvě kladky navíjejí popruhy, které souběžně táhnou nahoru nástavek (nástavky) zaklesnutý v upínkách. Poloha je zajištěna rohatkou. Mechanismus fixace nástavku za drážky pro uchopení je jednoduchý a bezpečný. Konstrukce zdviháku je chráněna průmyslovým vzorem. Zdvihák je určen na nosnost 75 kg, ale popruhy jsou testovány až na 400 kg. Povrch zařízení je galvanicky zinkovaný. Primárně je zdvihák vyroben pro úl Langstroth a Optimal, ale umíme ho vyrobit na každý rozměr nástavku,“ dodal Jiří Přeslička.

 

Čerpadlo i na pastovaný med

Druhou novinkou, kterou v praxi na stánku představil, bylo volumetrické čerpadlo na med regulované frekvenčním měničem. „Frekvenční měnič zajišťuje možnost regulace výkonu a zároveň chrání motor před poškozením. Obsahuje výstup pro plovákový spínač. Pumpa vyrobená z leštěné nerezové oceli, rotor a vahadlo jsoue z potravinářského plastu. Čerpadlo umožňuje tok oběma směry, a to nejen medu tekutého, ale i pastovaného, mláta, džemů, sirupů, čokolády, olejů, jogurtů, másla, případně dalších hustých tekutin. Podívejte se na med, který tady koluje pro demonstraci – jak se krásně čerpadlem napastoval,“ ukázal Jiří Přeslička a dodal, že stroj je napájen ze sítě 230 V a primárně určen pro tekutiny do teploty 55 °C. Čerpadlo však výrobce, italská firma Chiaramello Industria, může upravit tak, že pracuje až do 240 °C. Výkon při maximálních otáčkách je 700 litrů za hodinu.

 

Ocenění pro firmu Pleva

Na Zemi živitelce se také v rámci pořadu Toulavá kamera za rodinným stříbrem České televize předávalo ocenění Asociace malých a středních podnikatelů za mimořádný přínos regionu. Jako jedna z několika nejlepších rodinných firem v Královéhradeckém kraji si cenu odnesla rodinná firma Pleva, s. r. o., z Potštejna, která vyrábí mimo jiné včelí kosmetiku a medovinu.