Dny otevřených dveří „po Śląsku“

Milan Šimonovský

10/2018, strana 42

24.–25. 8. 2018 proběhl společný výlet letošních absolventů SOU Blatná a jejich přátel do Slezska a dál do Polska.

První den jsme navštívili dva včelaře a odebrali vzorky včel, které potřebovala kolegyně pro svou diplomovou práci. Bylo to pro nás zajímavé, protože jako včelaři někdy potřebujeme vyšetřit vzorky včel. Jak na to? Uložit do přepravního termoboxu se suchým ledem a teplotou –80 °C. Suchý led s termoboxem se dá objednat a pak jen stačí do něj vložit vzorek včel v igelitovém sáčku a včely jsou hluboce zmrazené, což podmiňuje následnou kvalitní analýzu.

Druhý den jsme zavítali na Den otevřených dveří, které pořádá každý druhý rok ve svém sídle u Krakova firma Łysoń. Účastní se ho včelaři z Polska, sousedních zemí a distributoři výrobků firmy z celého světa. U vstupu nás vítala včelnice a stánek s rostlinami, na zemi ležely oblázky přemalované na biedronky – berušky.

Co nás nejvíce zaujalo? Srdečná atmosféra, viditelná úspěšnost firmy, slezský folklór, mnoho variant medometů, různé stroje na zpracování včelích produktů, ruční šnekový lis na víčka poháněný klikou (neodolali jsme a zatočili si), obrovský radiální medomet na 88 rámků, prodejna s výrobnou müsli tyčinek a pralinek, kde se konaly i masáže, a hlavně tu prodávali dobrou kávu. Ještě pak stan s výprodejem, malé skleničky na medíky, luxusní rozpěráky, prodejní stan a v neposlední řadě polská pestrost rámkových měr převyšující i naše poměry.

Mrzelo nás, že jsme se nemohli podívat přímo do výroby firmy Łysoń. Ale v suterénu zdejší prodejny jsme navštívili první polské interaktivní centrum Apilandia. Hlavně pro děti je expozice krásně srozumitelná.

Při cestě domů jsme si u Łysoně koupili včelařské rostliny a k nákupu dostali oblázky biedronky. A už nás čekalo auto do Čech.